Ara que ja sabem que tothom està enganxat a les xarxes socials, que existeix la dictadura de l’algoritme i incentivem els joves a crear continguts en català i a tothora, hem de saber que la generació més jove s’amaga.

És l’anomenada pel màrqueting ‘generació Alfa’ i comprèn totes aquelles persones nascudes entre el 1996 i el 2010, els que van després dels mil·lennistes. Tota aquesta nova fornada de nois i noies ja no tenen foto al seu perfil de xarxes, no es descriuen i odien fer ‘postureig’ de la seva vida privada per a tothom. Són fans de la missatgeria instantània i dels adhesius graciosos que creen ells mateixos de moments o membres de la seva pròpia família o amics. Comparteixen mems que només entén el seu cercle més íntim i se’ls passen amunt i avall en grups tancats i de confiança.

Eines com Discord, els ‘millors amics’ d’Instagram, grups de WhatsApp o els missatges directes de TikTok són els canals habituals. S’amaguen i només miren. Consumeixen i estan informats, però no pengen continguts. No són actius ‘en obert’.

No fem titulars generalistes sobre els joves. Tot va molt ràpid i arriben generacions molt tecnificades i molt més conscients de tot plegat del que ens podem imaginar.

“S’acosta un canvi radical amb matisos inesperats. A més tecnologia, més activisme sense perdre el contacte amb el món analògic”

A partir del 2025 coneixerem la generació Beta o generació artificial, el grup de persones nascudes a partir del 2010. Tots els estudis de tendències apunten que el tret més destacat d’aquesta generació és que no tindran nostàlgia del segle XX. No cal recordar més ni els 70, ni els 80, ni els 90 com estem fent sense parar des de fa 20 anys. Són persones que creixeran en un món dominat per la intel·ligència artificial i per tant tindran una relació única i molt més integrada amb la tecnologia. Ara bé, això no els distanciarà del món analògic. Tot el contrari. Buscaran experiències úniques i naturals com a reacció a aquest món tan tecnificat.

Sorprenentment, la generació artificial o Beta serà molt activista, tindrà molta habilitat en interactuar i treballar amb la intel·ligència artificial.

S’acosta un canvi radical amb matisos inesperats. A més tecnologia, més activisme sense perdre el contacte amb el món analògic. Ara entenc perquè un dels programes que trobo més creatius del nou SX3 es diu Projecte Beta. Té música, món virtual o metavers, videojocs, pòdcast i sobretot molt de carisma, personalitat i bones relacions personals entre els protagonistes!

Visionant una generació conscient. M’agrada!

Mariola Dinarès i Quera, periodista i SMM.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram