Era el mes de maig del 1981 quan a la localitat de Canyamars, i amb el suport de la Diputació de Barcelona, un grup de publicacions de diversos indrets del nostre país i de diverses periodicitats es varen reunir, i d’aquí, l’any següent naixia l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal.

La premsa local i comarcal és la premsa del territori, la que es fa des del territori i per al territori, per això és la premsa més rigorosa i més fiable.

En la celebració d’aquests 40 anys cal fer un seguit d’agraïments. En primer lloc, a tots i cadascun dels components de la trobada a Canyamars i als fundadors de la nostra associació, que varen ser molt valents, visionaris i emprenedors; en segon lloc, als set presidents i les seves juntes que m’han precedit i, per descomptat, a la meva junta actual, que no ho ha tingut fàcil. Hem hagut de superar una crisi econòmica i sanitària i en cap moment han defallit. Després, un agraïment important a les editores i editors que ens han acompanyat durant aquests 40 anys, i també als centenars de col·laboradors que tenim per tot el territori. Paraules per als nostres lectors i subscriptors, que són la nostra força, i gràcies als quals som líders en la totalitat de comarques en què som presents, i d’una manera molt especial als anunciants, ja que sense ells ens seria molt difícil sobreviure. Sense el suport de tots ells, i el de les universitats, els col·legis professionals i entitats, avui no podríem estar celebrant els 40 anys de l’ACPC.

Hem volgut que aquesta celebració arribés a totes i tots, i per aquest motiu al llarg de l’any hem fet diverses activitats per comarques, perquè tothom en pogués gaudir. El primer acte va ser al Liceu, amb la presència de les primeres autoritats del país, per així poder donar el tret de sortida amb tots els honors. Hem volgut reconèixer els nostres periodistes amb la creació del Premi d’Honor de la Premsa Comarcal i Local. Ramon Besa ha estat el primer guardonat, reconeixent així un dels periodistes nascuts a la premsa comarcal i local que ha arribat el més alt dins de la professió, i que sempre ha estat un gran defensor de la nostra premsa.

A partir d’aquí, cada mes hem fet un acte en alguna de les poblacions del nostre país amb un conferenciant de luxe i amb actuacions musicals. Cal destacar Girona, on es va presentar el llibre dels 40 anys, Premsa comarcal: la memòria de la vida quotidiana de Catalunya, del qual és autor el doctor en Història i professor titular de la Universitat de Girona Lluís Costa.

Hem convocat el concurs Premsa Comarcal a la Solidaritat per a alumnes d’ESO d’arreu del nostre país, i també un concurs fotogràfic que volem convertir en exposició itinerant amb imatges de 40 anys d’història de les nostres comarques. I tancarem l’any de celebració en un altre lloc emblemàtic, el Palau de la Música Catalana.

“L’Associació Catalana de la Premsa Comarcal compleix 40 anys donant suport als editors de premsa en català del nostre país”

Avui, gràcies a la feina feta, la nostra associació compta amb 158 capçaleres, som líders a totes les comarques i tots junts som el primer mitjà de comunicació escrit de pagament de tot el país. Vàrem créixer en audiència durant la pandèmia i hem crescut en l’últim estudi d’audiència, tancat el desembre del 2021; la franja d’edat que ens llegeix més és la de 25 a 35 anys, i la que menys és la de més de 65 anys. Som els que parlem del que ningú parla, de l’esport juvenil, infantil, del teatre amateur, de les entitats dels nostres municipis, dels problemes de les nostres ciutats, i ho fem per convenciment, perquè entenem que és el que volen els nostres lectors.

Els nostres editors donen feina a més de mil famílies, col·laborem i participem en els esdeveniments del nostre territori i en el seu teixit associatiu. Hem anat evolucionant conjuntament amb els nostres lectors, les seves necessitats i les noves maneres de comunicar. Hem creat Catalunya News, un repositori en temps real de totes les notícies que publiquen les nostres capçaleres i que es produeixen arreu de les nostres comarques, en un sol site.

Som la marca original del km 0 de la informació, som la premsa de casa, apostem pels continguts i per la confiança dels nostres lectors i, per si tot això fos poc, som una eina necessària per a la normalització lingüística del nostre país, som la premsa més difícil i compromesa, la més propera i immediata.

Però, així i tot, ens queda molta feina per fer: volem ser reconeguts com els mitjans de primer nivell que som; les subvencions que rebem són per sobreviure, no per guanyar més diners, no volem que se’ns retallin més; en alguns casos han arribat a retallar-les més del 50%, mentre que els grans mitjans en reben cada vegada més, o no se’ls redueix quasi res. Creiem que hem d’estar en totes les campanyes de publicitat institucional, perquè no volem que els nostres lectors siguin de segona divisió. Som la premsa compromesa amb el nostre país, per la qual cosa avui us demanem que continueu empatitzant amb la premsa comarcal i que renoveu la confiança en nosaltres com a mínim 40 anys més. Per això hem creat el Dia de la Premsa Comarcal, per continuar reivindicant-nos.

Som un exemple envejat a Europa, som estructura d’estat, som la premsa comarcal, i sentim orgull de ser la premsa del territori.

Francesc J. Fàbregas Bonet, president de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Article publicat al número d’estiu 2022 de la revista Comunicació 21.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram