L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals de Catalunya i Andorra (OPATL) reclama al Departament de Cultura el seu compromís per digitalitzar el patrimoni audiovisual en perill de desaparició per tal de protegir-lo, a més de posar-lo en valor i donar-lo a conèixer. L’entitat alerta que hi ha un “risc real” a què part dels més de 30 anys de documentació procedent de les televisions locals “desaparegui de forma irreversible”.

L’OPATL calcula que a Catalunya i Andorra hi poden haver unes 250.000 hores d’enregistraments de vídeo, una part dels quals encara es troben en els seus suports originals en cinta magnètica, conservats en arxius públics i privats. Un “valuós llegat” que considera cal considerar part del patrimoni cultural.

L’Observatori recalca que, sovint, els suports utilitzats són fràgils i tenen una vida útil limitada que es pot escurçar per “l’exposició a condicions ambientals desfavorables o a les males pràctiques en l’ús i emmagatzematge dels materials”. En aquest sentit, assenyala que moltes de les cintes del segle passat es troben ja en un estat de “degradació avançat”, la qual cosa podria provocar que les imatges i els sons que contenen esdevinguin “il·legibles” en poc temps.

Demana un Pla Nacional del Patrimoni Audiovisual

Per tot plegat, l’OPATL demana al Departament de Cultura la posada en marxa d’un Pla Nacional del Patrimoni Audiovisual destinat a la preservació d’aquest bé cultural “imprescindible per entendre la realitat sociocultural dels darrers 30 anys”, amb la implementació de polítiques públiques “fermes” i la corresponent dotació de recursos econòmics i humans per fer-ho possible.

L’Observatori Permanent d’Arxius i Televisions Locals de Catalunya i Andorra va fer públic dimecres passat una declaració on estableixen una quinzena d’actuacions que considera necessàries per preservar el patrimoni audiovisual. Són les següents:

  1. Protegir l’herència cultural que representen els documents audiovisuals produïts per les televisions locals.
  2. Posar en valor els arxius audiovisuals de les televisions locals i els professionals que hi treballen, com a garants de la preservació del nostre patrimoni històric i cultural.
  3. Donar a conèixer la gran riquesa i diversitat informativa que contenen aquests documents.
  4. Conscienciar la ciutadania que la desaparició d’aquests documents representa una pèrdua de la nostra memòria col·lectiva i de la nostra història.
  5. Reclamar a les administracions l’establiment de polítiques públiques i la dotació de recursos econòmics i humans encaminats a la preservació d’aquest bé cultural.
  6. Fer accessible la documentació als investigadors i a la ciutadania en general.
  7. Alertar sobre l’extraordinària vulnerabilitat dels suports audiovisuals a la degradació física i a l’obsolescència tecnològica que pot fer-los il·legibles en pocs anys.
  8. Avançar en el coneixement del patrimoni audiovisual existent. Saber en quin estat de conservació es troba i quins són els riscos que amenacen la seva pervivència.
  9. Promoure en les organitzacions la gestió integral de la producció audiovisual des del moment en què ve concebut l’enregistrament fins al moment de la seva preservació a llarg termini per tal d’afavorir la seva reutilització i explotació.
  10. Desenvolupar plataformes de difusió conjunta i fomentar l’ús i l’explotació dels arxius audiovisuals en la creació de productes culturals, socials o comercials.
  11. Promoure l’ètica professional i el respecte als drets de propietat intel·lectual.
  12. Impulsar la creació d’instruments per a la formació i la capacitació dels professionals responsables de la gestió del patrimoni audiovisual.
  13. Assentar les bases metodològiques per al treball als arxius audiovisuals promovent la creació de normatives, recomanacions i estàndards, i fomentant el coneixement en l’ús de les noves tecnologies.
  14. Establir criteris de selecció i tria documental que contribueixin a millorar l’eficiència dels arxius i que determinin quina documentació ha de ser custodiada permanentment.
  15. Dedicar recursos a la implantació de campanyes de digitalització del vídeo analògic.

L’OPATL és una iniciativa de cooperació estable entre arxius i televisions locals impulsada l’any 2008 per la Xarxa de Televisions Locals (XTVL), el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l’Ajuntament de Girona, l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA) i l’Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram