Amb pocs dies de diferència, periodistes i professionals de la comunicació del nostre país han patit un altre capítol de l’estratègia de criminalització. La brigada d’informació de la policia espanyola –sí, aquella que té un membre que va agredir al fotoperiodista Jordi Borràs– estava al darrere de la detenció del fotoperiodista Carles Palacio, pel fet de fer la seva feina professional durant les protestes ciutadanes del passat 1-O a Girona.

I dos dies després, a la comissió de control de la CCMA, es tornava a acusar els nostres mitjans nacionals d’eines de propaganda i s’assenyalava, amb una clara voluntat inquisitorial, als seus professionals. Qui no combrega amb el discurs de la propaganda negra i –gravíssim!– fa notícia veraç i contrastada de les accions repressives dels cossos policials espanyols, la fiscalia, el Tribunal Suprem, o de qualsevol altre estament que protagonitzi l’a por ellos, és considerat directament com a enemic a abatre.

Un dels grups de la cambra no va fer servir cap dels rigorosos informes del CAC que assenyalen, un darrere de l’altre, que TV3 és la televisió més plural que s’emet al nostre país, sinó un vídeo del portaveu de Tabàrnia. Un vídeo on s’afirma que ha “estudiat” els tuits de directors i presentadors i presentadores de programes de la CCMA (no només de TV3) i que la seva conclusió és que –com va denunciar una diputada d’aquest grup a la comissió parlamentària, hi ha un “85,7% de separatistes a TV3”. I d’on surten les “proves” per fer aquesta afirmació acusadora? De simples i legítims missatges a tuiter –o de repiulades– en defensa dels drets democràtics i contra la repressióescrits per aquests professionals. Vaja, el mateix que pensa el 80% o més de la ciutadania catalana…

Per situar el lector, parlem de la mateixa persona que just després de l’atemptat del 17-A escribia a Twitter que “l’Islam i la ideologia de gènere són els principals instruments de Satanàs al nostre temps”. I d’uns, passem als altres uns. L’autor d’aquest “estudi” era convidat a la convenció estatal del PP d’aquest proppassat cap de setmana per parlar de Catalunya… i de pas fer propaganda de Vox! (els tercers uns). Una convenció on Pablo Casado amenaçava, sense embuts, de “controlar” TV3 i Catalunya Ràdio si arriba a la Moncloa.

I davant d’això que cal fer? Més periodisme i més defensa, sense fissures, dels drets d’expressió i d’informació. Una defensa que hauria de ser més enèrgica i contundent encara per part dels mateixos professionals de la informació i la comunicació i dels seus representants. Defensar en definitiva uns drets universals que, ara i aquí, estan sota amenaça.

Volen que s’acoti el cap i es practiqui l’autocensura. Ho permetrem?

Daniel Condeminas i Tejel, consultor en comunicació.