El serial continua i les dissensions entre els diferents membres i faccions s’amplia ara a les mateixes files de l’opositor Salvador Cot. Segons ha pogut saber Comunicació 21, la decisió de Pilar Antillach de denunciar el Col·legi de Periodistes per suposades irregularitats –que la Fiscalia ja ha arxivat, per cert– va sorprendre alguns dels mateixos membres de la candidatura de Cot, molt crítics amb l’acció unilateral de l’Antillach. Els retrets tornen a revifar i els episodis d’inestabilitat continuen amb la renuncia, ara, de l’Esther Vera, qui acaba de donar-se de baixa del Col·legi.

L’espectacle ja fa massa temps que dura i la institució com a tal no es mereix viure aquest panorama que desacredita un Col·legi més necessari que mai. La crisi ja ha plomat prou els comptes, les activitats i el nombre de col·legiats. Ara, el degà Josep Maria Martí ha de posar ordre en una institució permanentment qüestionada per suposades irregularitats financeres que ningú no ha demostrat que es donessin. Fins quant seguiran les sospites?

Cal un cop de puny definitiu sobre la taula, accions enèrgiques que recondueixin la situació de forma contundent. Un lideratge que en Martí ha de demostrar sense pal·liatius ni escletxes i sense demora. La crisi al Col·legi ja dura massa i ha de cessar immediatament perquè la institució pugui ordenar i centrar les seves activitats en allò que un Col·legi professional ha de fer: un permanent control deontològic, suport actiu als membres, intermediació amb les empreses i, sobretot, accions que donin cohesió i prestigi a un col·lectiu espremut per la crisi i amb la moral sota zero. I, precisament, el que ha aconseguit fins ara el Col·legi és justament el contrari.

David Centol. Editor del Grup Comunicació 21.