El catedràtic de Lògica i Filosofia de la Ciència José Sanmartín Esplugues definia la violència com tota acció o omissió intencional davant de l’agressivitat, que és inconscient i danyosa. Pot ser de diversos tipus, d’acord amb les seves conseqüències: físiques, sexuals, psicològiques o econòmiques. És important destacar que l’omissió de l’ajuda també és violència. Mirar cap a una altra banda ens converteix en còmplices. Tots som part del problema i de la solució. El difícil és saber què és violència i què no.

En un ofici on conflueixen tantes veus, saber mesurar el projecte que tenim entre mans i crear sinergies és vital. Molts cops els conflictes tenen lloc per un fals concepte de la “traïció” a allò que es “necessita explicar” i als recursos amb els quals es compta per fer-ho. Aleshores cal estar units en una visió de conjunt on l’obra i el benestar estiguin per damunt de tot.

Altres vegades, per desgràcia, els conflictes atenen a qüestions d’abús de poder, de discriminació o de sexe, la majoria de cops molt difícils d’identificar, soterrades sota accions encobertes i de manipulació.

El nostre ofici, per la mateixa estructura jeràrquica, la manca de recursos, els alts nivells d’estrès i els temps de producció, és propens a generar situacions de violència. Tots podem arribar a ser víctimes, però també perpetradors, fins i tot de manera inconscient. La presa de consciència individual i col·lectiva és clau per generar transformacions.

Tenim al davant el repte d’enfrontar-nos al lideratge i al conflicte des d’un altre angle, valorant la intel·ligència grupal, la col·laboració i la comunicació assertiva en comptes de l’ego, l’individualisme i les jerarquies. Els nous lideratges impliquen espais segurs de reflexió i de participació, i això requereix entrenament i temps.

Afortunadament, el sector està creant xarxes i recursos per conscienciar, prevenir i actuar. L’Acadèmia del Cinema Català i organitzacions com Dones Visuals o CIMA han fet un pas endavant en aquestes qüestions.

Per la seva banda, l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians (AAPV) i l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (AVETID) han presentat un Protocol de prevenció i mesures contra l’assetjament per raons sexuals, de gènere i/o d’abús de poder. L’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV), amb la nova junta, té com a pilar fonamental del seu programa treballar conjuntament amb el sector en la creació d’una Oficina de Prevenció de l’Assetjament, iniciativa promoguda per l’Associació de Productors Valencians AVANT.

Com deia el mestre i expert en Psicologia de les Organitzacions Ismael Quintanilla, la gestió de persones està per inventar, és tot un repte en el qual treballar.

Per a qui estigui interessat, recomano els llibres La violencia y sus claves (Ariel Quintaesencia, 2013) i El laberinto de la violencia (Ariel, 2004) de José Sanmartín Esplugues, i Psicología del trabajo y de las organizaciones (Pirámide, 2013) d’Ismael Quintanilla.

Alejandra Mora, productora i cofundadora de Quatre Films.

Article publicat a Infoproa, el butlletí de PROA.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram