El Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana ha manifestat la seva “indignació” i el seu rebuig pel tractament informatiu “amb caràcter general a nombrosos mitjans” en relació a l’assassinat masclista de principis de desembre a València.

L’ens regulador qualifica “d’especial gravetat i rellevància” aquelles cobertures que “contribueixen a reforçar els mites i estereotips sobre la violència masclista”, i que consoliden “la falsa idea de l’existència d’un perfil de víctima, més enllà del fet de ser dona”.

El CACV assenyala que el feminicidi de València evidència que encara persisteix “una falta de rigor professional” en el tractament de la violència masclista, “inconcebible pel fet que existeixen a l’abast de la professió nombrosos recursos, la major part gratuïts, per a la formació i especialització en el tractament d’esta violència”. I ho considera “més inconcebible si cap” pel fet que “un tractament diligent i responsable d’aquesta problemàtica no és sols una qüestió de sensibilitat o ètica, sinó també una obligació legal”.

El Consell Audiovisual assegura que en la cobertura del cas per part de molts mitjans “no s’ha mostrat la cautela suficient en relació a les identitats de víctima i agressor”, i també que “s’ha vulnerat la protecció de la identitat i per tant de la intimitat, salvo expressa autorització de les persones afectades o els seus familiars”.

L’ens també constata que alguns mitjans “s’han fet ressò de declaracions que infantilitzaven la víctima”, i d’altres que “situaven en motius econòmics la causa de la violència, apartant del focus la causa real de tot feminicidi”, que són “la cultura patriarcal i el desig de dominació de l’autor de l’assassinat”.

Demana rigor i evitar el sensacionalisme

El CACV també ha observat “una flagrant falta de cautela” respecte a evitar el “sensacionalisme i el dramatisme”, tant pel que fa a la forma com al contingut textual i visual de les informacions. En aquest sentit, reclama als mitjans “rigor professional i evitar les descripcions detallades, escabroses o d’un gran impacte, que a més puguen vulnerar drets a la intimitat i l’honor”. Com a exemple esmenta que la major part de mitjans han mostrat imatges del sudari de la dona assassinada “amb tot detall i de manera repetida”.

L’ens també es pronuncia sobre la utilització d’imatges alternatives a la del sudari “focalitzades en escenes de l’acció de les forces i cossos de seguretat o vehicles i objectes policials”. Sobre aquest ús, considera que, tot i ser una alternativa “més respectuosa” amb la intimitat de la víctima, “contribueix a reforçar la vinculació de la violència de gènere amb els successos criminals desvinculats de la dimensió social i política tan rellevant en aquest tipus de violència”.

Reconeixement a la bona feina

No només hi ha retrets i crítiques en el comunicat del Consell Audiovisual de la Comunitat Valenciana. En la missiva, l’ens ha aprofitat per reconèixer i felicitar “aquells mitjans que amb el seu rigor professional han realitzat un esforç per a un tractament informatiu que contribuirà a desmuntar mites i estereotips sobre la violència masclista, a un tractament respectuós amb la intimitat i dignitat de la víctima, a fer pedagogia sobre la complexitat d’aquest violència, a difondre els recursos existents, i a utilitzar imatges alternatives a les sensacionalistes o a les enfocades a l’activitat policial”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram