Menas, la infancia detrás de una etiqueta, de Miriam Gómez Blanes, i Les cares de l’evasió fiscal, de Mar Vivó Jiménez i Carlos Remohí Rius, són els dos nous llibres que acaba de publicar de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, en col·laboració amb la Unió de Periodistes Valencians. Els dos volums van ser premiats amb la beca Josep Torrent de periodisme d’investigació que atorga la UPV i han estat publicats a la col·lecció Periodisme del Magnànim.

A Menas, la infancia detrás de una etiqueta, Miriam Gómez Blanes busca traçar un mapa, el que marca el camí invisible, tortuós i solitari que segueixen molts menors estrangers en el seu periple cap al País Valencià sota l’etiqueta ‘mena’. Inclou testimoniatges de diferents portaveus de l’administració, entitats socials i advocats que treballen per i per a acompanyar i assessorar els menors migrants que arriben sols, i també de menors no acompanyats que han arribat al territori.

Les cares de l’evasió fiscal aborda d’una manera genèrica la relació de l’evasió fiscal i la pobresa al País Valencià. El llibre és una radiografia de l’impacte que la corrupció, els mecanismes desiguals a la recaptació d’impostos i els intents del capital per engrossir més. L’assaig de Vivó i Remohí analitza la situació econòmica i social des de 2008, i apunta solucions a través de les veus expertes entrevistades.