El llibre Indignas hijas de su patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià, de Marta García Carbonell i María Palau Galdón, és la dotzena referència de la col·lecció Periodisme de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. El treball va ser premiat el 2021 amb la beca Josep Torrent de periodisme d’investigació que convoca la Unió de Periodistes Valencians.

Les autores són periodistes i investigadores sobre memòria democràtica amb perspectiva de gènere. Amb aquest treball volen contribuir al procés de recuperació de la memòria al voltant d’una de les institucions més longeves i desconegudes del franquisme.

El llibre s’endinsa en la història del Patronato de Protección a la Mujer (1941-1985), organisme que va tractar d’imposar “un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat”, i que com a tal va exercir “un control ferri sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que s’atreviren a qüestionar les rígides normes de moralitat que els imposaren”.

Indignas hijas de su patria inclou entrevistes a historiadores que han dedicat part de la seva activitat investigadora a l’estudi del Patronat o les polítiques de repressió de gènere imposades pel règim franquista, així com testimonis de dones que van estar internades en reformatoris de la institució.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram