La cooperació al desenvolupament i la solidaritat internacional són presents en els mitjans de comunicació del País Valencià, però des d’un enfocament majoritàriament caritatiu i assistencialista. Així ho conclou l’estudi Más allá de la noticia, impulsat per la Coordinadora Valenciana d’ONGD i realitzat pels investigadors José Manuel Moreno i Jorge Castañeda.

Això, assenyalen els autors, no afavoreix la construcció d’iniciatives ciutadanes i polítiques públiques adequades per donar solució als grans reptes globals i crisis ecològiques, econòmiques i socials que viu el planeta.

El treball se centra en l’anàlisi de la representació que els mitjans fan dels discursos de la cooperació al desenvolupament i la solidaritat internacional, per a la qual cosa s’han analitzat 276 peces dels diaris Información, Las Provincias, Levante-EMV, Mediterráneo i Valencia Plaza. A més, es van sumar a l’anàlisi els programes informatius autonòmics de Cadena SER (l’emissora amb més audiència a la zona), així com els informatius i magazins d’À Punt.

L’estudi constata que el gènere periodístic que predomina en el tractament d’aquestes temàtiques és la notícia, amb més del 80% de les peces analitzades. També indica que, quan les informacions estan realitzades per professionals especialitzats, la seva qualitat augmenta, tant en termes periodístics com de discursos transformadors.

L’informe conclou que més de la meitat de les notícies analitzades tenen cert enfocament positiu, ja que se centren en solucions i assoliments, però la gran majoria ho fan des d’un punt de vista materialista –enfocat en ajudes i donacions– o basat en l’heroïcitat. En paral·lel, l’abordatge de les causes de les problemàtiques és pràcticament residual (un 2,5% de les peces).

Recomanacions a periodistes i mitjans

El document presenta una sèrie de recomanacions, algunes de les quals dirigides als professionals de la informació i els mitjans. Per una banda, s’insta a fomentar que els temes relacionats amb la solidaritat i la justícia global assoleixin espais de major rellevància; és a dir, que incloure’ls en diferents seccions dels mitjans i no limitar-los a la de Societat.

Més enllà de les notícies en si, també es recomana incrementar la cobertura d’informacions relacionades amb la justícia global i la solidaritat a través de diversos gèneres periodístics, com ara l’entrevista i el reportatge.

Els autors de l’informe també creuen que els periodistes han d’ampliar la tipologia de les fonts a través de les quals construeixen els articles, per tal d’enriquir els punt s de vista i generar informacions més properes a la realitat.

Finalment, també es considera important millorar les capacitats dels periodistes encarregats dels continguts relacionats amb la solidaritat i la justícia global; amb formació, però també amb la continuïtat dels professionals en la cobertura i l’especialització.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram