La Policia Nacional espanyola ha denunciat la periodista Pilar de la Fuente d’À Punt Mèdia per suposada desobediència a l’autoritat quan aquest dimecres cobria l’execució d’un desnonament al barri dels Orriols de València.

El dispositiu policial ha situat la premsa en un punt sense visibilitat, i ha identificat Pilar de la Fuente i el periodista Gonzalo Sánchez de Levante-EMV quan han reclamat poder creuar el carrer per enregistrar el desnonament, la qual cosa se’ls ha negat.

En la denúncia, la Policia acusa la periodista d’À Punt de “traspassar la zona de seguretat establida”, “alteració de l’ordre públic” i “provocar la massa”, així com de no voler entregar el DNI després de demanar-li en diverses ocasions. Sobre l’últim punt, De la Fuente argumenta que no el portava, però que en el seu lloc ha mostrat el carnet de la Unió de Periodistes Valencians i la identificació com a treballadora d’À Punt.

Rebuig professional

À Punt ha condemnat la denúncia contra Pilar de la Fuente quan intentava exercir la professió, tot defensant “el lliure exercici del periodisme i tant el dret a informar, com el de rebre informació, que té la ciutadania”.

La Unió de Periodistes ha criticat l’actuació policial, ha exigit explicacions a la Delegació del Govern espanyol al País Valencià, i ha recordat que el dret a la informació “està emparat per la Constitució”.

El consell d’informatius d’À Punt ha condemnat l’actitud de la Policia vers els periodistes que intentaven cobrir el desnonament, i ha qualificat la seva actuació de “totalment desproporcionada”. “Els cossos de seguretat de l’Estat han de facilitar la tasca periodística”, recorda. A més de reclamar la retirada “immediata” de la proposta de sanció, també demana explicacions a la delegada del Govern espanyol.