La Unió de Periodistes Valencians denuncia que la nova Llei de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana aprovada per PP i Vox suposa “una tornada al model de televisió partidista, sense control independent del seu contingut”.

L’organització constata que la nova normativa afavoreix el control d’À Punt Mèdia per part dels partits polítics; no garanteix un finançament mínim; genera inestabilitat laboral, i eludeix la promoció de la llengua valenciana. Així doncs, avisa que continuarà vetllant perquè “no es tornen a cometre errades del passat” i els professionals dels mitjans públics “puguen informar sense pressions polítiques”.

Òrgans fiscalitzadors bandejats

La UPV critica que la modificació de com es conforma el consell d’administració, format únicament per membres triats pels partits sense necessitat de majories qualificades, “un clar retrocés pel que fa a la pluralitat de l’ens”. En l’encara actual consell rector, dels nou membres dos són nomenats pel Consell de l’Audiovisual, un pels representants de la plantilla i un pel Consell de la Ciutadania. De fet, aquest òrgan encarregat de vetllar per la qualitat i la independència d’À Punt s’elimina.

La Unió de Periodistes també assenyala que la nova normativa treu poder de decisió al Consell d’Informatius d’À Punt, les funcions del qual “queden diluïdes per a evitar qualsevol vigilància sobre possibles continguts partidistes”.

L’anterior normativa determinava que la Generalitat Valenciana havia de destinar entre el 0,3 i el 0,6% del seu pressupost a la Corporació, una condició que ha desaparegut. “Una llei que no garantix el finançament mínim i tampoc posa sostre a una possible hipertròfia econòmica i, per tant, confia a la voluntat dels polítics de torn deixar morir la radiotelevisió pública de tots els valencians i valencianes per infrafinançament o dotar-la amb uns pressupostos excessius”, lamenta la UPV.

Mals auguris

El nou text també deixa en l’aire els processos de selecció de personal fix, convocats el passat desembre i suspesos al març amb unes 800 persones inscrites, coincidint amb l’inici de la tramitació per modificar la llei. “Això, a banda d’inestabilitat laboral, genera despeses i molta incertesa innecessària als professionals de l’actual plantilla, i entre els aspirants a formar-ne part”, denúncia l’organisme. Per això, exigeix una solució “com més prompte millor” perquè es facin les oposicions i es resolgui la interinitat del personal d’À Punt.

La Unió de Periodistes també considera que no són “bons auguris”, per una banda, que el nou text obviï la necessitat de promoure el valencià, “una de les raons de ser de la radiotelevisió pública”; i per l’altra, l’aprovació d’un nou llibre d’estil per part del nou consell d’administració de la Corporació.

“Defensarem sempre uns mitjans de comunicació públics, de qualitat, en valencià, independents dels poders polítics, ben dotats econòmicament i que impulsen el sector audiovisual valencià”, assenyala la UPV en un comunicat. “Tot el contrari de l’esperit d’esta llei, que busca evitar la fiscalització, no es compromet a garantir la supervivència econòmica de l’ens, obvia el paper de la Corporació com a motor del sector audiovisual, i desprestigia el valencià i als valencianoparlants”, apunta al respecte.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram