La Unió de Periodistes Valencians ha mostrat la seva preocupació davant la proposició de llei presentada per PP i Vox per reformar À Punt Mèdia, i ha advertit dels “efectes negatius” que tindrà en el futur respecte a la seva independència política i la pluralitat dels seus organismes de control.

Per a l’organització, la proposta per crear la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana és un “pas enrere” i suposa una “amenaça” per a la independència del seu funcionament respecte dels partits polítics, especialment dels que governen. La UPV alerta que deixar que el principal òrgan de control sigui triat per polítics i sense la necessitat de majories reforçades “és un perill per a garantir uns mitjans públics no partidistes ni afins al govern de torn”.

En aquest sentit, critica que es deixi fora de l’òrgan de decisió el Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana, el Consell de la Ciutadania, així com sindicats, i que tots els consellers del nou ens siguin triats directament o indirecta pels partits.

“Una situació que suposa un colp al manteniment d’un servei d’informació sense ingerències i que amenaça la seua objectivitat. Més encara, quan li lleva a la redacció d’informatius la potestat de triar als seus caps, perquè siguen els representants polítics els que a partir d’ara trien a l’equip directiu dels informatius”, afirma la Unió.

Nou llibre d’estil

A la preocupació per les possibles ingerències polítiques en els serveis informatius, s’hi afegeix que el consell d’administració de la nova Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana haurà d’aprovar un nou llibre d’estil, tal com indica la proposició de llei.

Sobre aquest punt, la UPV expressa els “dubtes” que genera l’elaboració d’un nou llibre d’estil per a À Punt, i més “per un òrgan triat pels representants polítics”, i recorda que l’actual està consensuat.

Sense dotació econòmica mínima

La UPV també subratlla que el text registrat per PP i VOX no fa cap referència a una aportació pública mínima per garantir el funcionalment de la radiotelevisió pública (l’actual normativa estableix que ha d’estar entre el 0,3 i el 0,6% del pressupost de la Generalitat).

“És imprescindible que els mitjans públics reben els recursos adients per a poder tindre una informació de qualitat”, reclama l’organisme al respecte.

Incertesa laboral

Amb la proposició de llei han quedat suspeses les oposicions a personal fix ja convocades. En aquest sentit, la Unió de Periodistes lamenta “la incertesa que es genera laboralment”, tant per a l’actual plantilla de la radiotelevisió pública com per als qui estaven preparant els processos selectius oberts.

“Esta decisió, més enllà de les seues possibles responsabilitats i incompatibilitats jurídiques, genera un gran malestar per als vora 800 inscrits en estes proves, la principal Oferta Pública d’Ocupació per a periodistes en els últims 15 anys, un major desequilibri en els barems d’estos futurs exàmens, així com incertesa i temporalitat per a l’actual plantilla de la radiotelevisió pública”, lamenta la UPV.

Finalment, la Unió de Periodistes es reafirma en la seva exigència d’una radiotelevisió pública “plural, independent, de qualitat i en valencià”, per a la qual cosa es necessita “un marc jurídic que li done estabilitat, recursos econòmics i puga garantir el seu funcionament sense les ingerències dels governs de torn”. La proposició de llei de PP i Vox, però, va en la “direcció contrària”.

PP i Vox inicien els tràmits per reformar À Punt
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram