El president de RTVE, José Manuel Pérez Tornero, i la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, han signat un conveni de col·laboració pel qual es crea la Càtedra RTVE de Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica. Estarà dirigida per Javier Marzal Felici, catedràtic de Comunicació de la UJI.

El principal objectiu de la nova càtedra és realitzar activitats d’investigació, formació i transferència, per a l’estudi crític i el desenvolupament de continguts audiovisuals que tinguin una aplicació directa en el camp de l’alfabetització mediàtica.

La pretensió és aprofundir en l’estudi de la cultura audiovisual per al desenvolupament d’investigacions aplicades i per a la generació de recursos didàctics, amb la finalitat de difondre i promoure aquesta alfabetització mediàtica a través de RTVE i els mitjans públics.

Espai interdisciplinari de col·laboració

Per al bienni 2022-2023, la Càtedra RTVE es proposa l’organització d’un seminari amb experts en alfabetització mediàtica per avaluar la situació actual; la producció de materials videogràfics i escrits per potenciar l’educació en comunicació, i el disseny d’activitats de formació dirigides especialment al professorat no universitari.

La Càtedra RTVE neix amb la intenció de constituir-se en un espai interdisciplinari de col·laboració entre diferents àmbits acadèmics (comunicació, educació i altres àrees de coneixement) per a la trobada d’especialistes de diferents universitats de tot l’Estat, així com per fomentar la col·laboració entre diferents administracions i nivells educatius, i la participació d’organitzacions professionals dels camps del periodisme, la publicitat i l’audiovisual.

En última instància, amb la Càtedra RTVE es pretén crear un espai de col·laboració per a la producció de continguts que permeti avançar en el camp de l’alfabetització mediàtica.