Una àmplia representació acadèmica, periodística, audiovisual, sindical i cívica valenciana s’ha reunit amb el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la secretària de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, per conèixer de primera mà el treball en matèria de reciprocitat de les emissions d’À Punt, TV3 i IB3, així com sobre la competència lingüística de la funció pública.

En la trobada, Marzà ha informat des de la seva Conselleria es va traslladar formalment a la d’Hisenda (que té les competències en matèria de radiodifusió) la necessitat de crear un nou espai de reciprocitat entre els canals públics de les televisions i ràdios del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears, ja que resulta decisiva per al foment del coneixement i ús social de la llengua, i impulsaria col·laboracions en produccions audiovisuals que beneficiarien directament del sector de la cultura, segons explica Acció Cultural del País Valencià en un comunicat.

Des de la Conselleria d’Educació i Cultura s’ha apuntat que fer realitat la reciprocitat és factible, i que els departaments que tenen la competència directa compten amb mecanismes administratius i tècnics perquè així sigui.

En aquest sentit, l’Advocacia de la Generalitat ha informat que la reciprocitat és possible amb l’elaboració d’un nou conveni entre les tres corporacions públiques. Així mateix, la Generalitat pot treballar per habilitar les solucions tècniques pertinents mitjançant la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Conselleria d’Hisenda.

Atès que la signatura del conveni per fer efectiva la reciprocitat d’emissions depèn de Presidència, Acció Cultural demanarà formalment una reunió amb Ximo Puig per abordar la qüestió.

L’entitat defensa que respecte a la reciprocitat darrerament s’ha avançat “significativament, gràcies a la bona disposició de l’actual direcció d’À Punt i del seu consell rector”.

En la trobada amb Vicent Marzà també han participat representants de la Unió de Periodistes Valencians, l’Associació Valenciana Audiovisual de Productores Independents, l’Associació Valenciana d’Empreses i Productores d’Animació, Productors Audiovisuals Valencians, l’Associació Valenciana d’Empreses de Producció Audiovisual i Productores Independents, l’Associació Actors i Actrius Professionals Valencians, la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló, la Universitat d’Alacant, CCOO, Intersindical Valenciana, Escola Valenciana i l’Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc, a més d’Acció Cultural del País Valencià.

La reunió s’emmarca en una línia de treball iniciada el 2015, quan ACPV i les universitats públiques valencianes van acordar el document Per una nova i efectiva llei d’igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d’actuació pràctica. Ara, després de l’aturada provocada per la pandèmia de la Covid-19, s’ha reiniciat aquesta línia de treball.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram