El ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha requerit la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Radiocat XXI perquè cessin l’emissió de publicitat de l’empresa IMA Contigo, que ofereix una intermediació en la venda a distància de medicaments a través d’internet.

El requeriment de cessament es produeix després que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) resolgués fa un parell de setmanes la interrupció i/o retirada del servei d’IMA Contigo.

El CAC va comprovar l’emissió d’un anunci de l’empresa a TV3 el 31 d’octubre i a RAC1 el 2 de novembre, en el qual s’oferia un servei d’organització i lliurament del medicament a casa. L’anunci, que esmentava un lloc web per contractar el servei, no especificava si els medicaments necessitaven prescripció mèdica o no.

L’ens regulador considera que l’anunci d’IMA Contingo és, des del punt de vista de la seva presentació, una publicitat prohibida d’acord amb la Llei general de comunicació audiovisual.

El Consell recorda que la Llei de garanties i ús racional de medicaments i productes sanitaris prohibeix la venda per correspondència i per procediments telemàtics de medicaments subjectes a prescripció.

Pel que fa als productes que no requereixen recepta mèdica, la llei assenyala que la normativa de desenvolupament regula les modalitats de venda d’aquests medicaments, però que, en tot cas, també s’han de dispensar en una oficina de farmàcia autoritzada. La normativa que desenvolupa la llei estableix que les comandes de dispensació de medicaments no subjectes a prescripció mèdica es realitzaran directament a l’oficina de farmàcia, a través d’un lloc web habilitat a aquest efecte per l’oficina.