La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya ha investit doctor honoris causa el publicista Lluís Bassat Coen. L’acte ha tingut lloc aquest dijous a l’Atlàntida de Vic i ha comptat amb l’assistència de prop de 500 persones entre doctors, professors i membres de la comunitat universitària, a més de familiars, amistats i col·laboradors del publicista.

Lluís Bassat ha centrat el seu discurs en els valors humans que els professionals de la comunicació i la publicitat han de tenir per ser millors a la feina. “La professió es pot aprendre, però els valors humans s’han de dur posats”, ha dit.

El publicista ha afirmat que “amb esforç, voluntat i tenacitat s’aconsegueix arribar on no s’arriba només amb intel·ligència”, i també ha destacat la importància que té la proactivitat.

A partir d’experiències vitals i records professionals, Bassat s’ha referit al valor de la modèstia i la humilitat, intrínsec en el món de la publicitat. “Un bon professional no diu mai: ‘jo he pensat, jo he tingut una idea’, sinó que parla en plural”, ha remarcat abans d’afegir que “la lleialtat no està renyida amb l’ambició, valor humà imprescindible per progressar”.

Per a Lluís Bassat, un dels valors humans més importants és la visió de futur, a més de la creativitat, que considera primordial. “La creativitat és el valor humà més cobejat en el món de la publicitat. És la raó de ser de la nostra professió. Si no hi hagués creatius i els creatius no poguessin treballar amb llibertat, no hi hauria publicitat”, ha apuntat.

Al llarg de la seva intervenció, el publicista ha recordat i ha donat les gràcies a moltes de les persones amb qui ha treballat i que l’han ajudat en la seva trajectòria professional, i ha fet una menció especial a la seva esposa Carmen Orellana.

Amor a la professió

La investidura de Lluís Bassat com a doctor honoris causa va sorgir de la Facultat d’Empresa i Comunicació a través del grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial. “No hi ha ningú que representi millor què significa la creació publicitària com ho fa Bassat”, ha assenyalat Josep Burgaya, degà d’aquesta facultat i padrí del doctorand. “Ho ha estat tot en aquest camp”, ha insistit.

Burgaya ha justificat la distinció “com a reconeixement a una trajectòria com a publicista i comunicador, per la seva vinculació amb el país i el seu progrés material, cultural i humà, i per ser portador i dipositari d’uns valors que també volem que siguin els nostres”.

El degà també ha afirmat que Lluís Bassat encarna els valors a transmetre entre l’alumnat, com són “honestedat, exigència, qualitat, rigor, imaginació i, especialment, l’amor a una professió practicada de manera àmplia, intensa i responsable”.