Elvira Altés Rufias.L’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC) celebra aquest dimecres la 22a edició dels Premis de Comunicació No Sexista, que tant distingeixen les bones pràctiques com en ressalten les negatives. Enguany, l’estirada d’orelles per males pràctiques és quàdruple: Segre, La Mañana, AMIC i ACPC.

El lliurament dels guardons tindrà lloc a l’Auditori del CaixaFòrum, a les 19 h, en un acte conduït per la periodista Xantal Llavina i l’escriptora Mª Àngels Cabré.

En aquesta edició, el Premi Trajectòria és per a Elvira Altés Rufias, la investigadora en comunicació i gènere i professora de Periodisme de la UAB. L’ADPC destaca que, el 1983, Altés va dirigir i presentar a Ràdio 4 el primer programa radiofònic feminista, Les dones. Amb més de 25 anys d’experiència en diferents mitjans, també va dirigir a la mateixa emissora la sèrie Elles també hi eren a partir de biografies de dones pioneres, i va coordinar durant deu anys la revista trimestral Dones de l’ADPC. Entre d’altres, Altés ha publicat el llibre Les periodistes en el temps de la República.

Premis Bones Pràctiques de Comunicació No Sexista 2014

  • Per una iniciativa de comunicació feminista: Pikara Magazine, de l’associació sense ànim de lucre EME Komunikazioa.
  • Per una iniciativa d’emprenedoria digital de periodisme cultural de proximitat, liderada per dones: Surtdecasa.cat.
  • Per la qualitat en la investigació i la formació en comunicació amb perspectiva de gènere: la periodista Pilar López Díez.
  • Per una iniciativa radiofònica de promoció de l’esport femení: Dones Marca, de Ràdio Marca Barcelona.
  • Per una iniciativa d’informació i sensibilització en salut i benestar per a les dones: Montse Roura i el seu projecte Ella y el Abanico.
  • Per la qualitat en el relat i l’opinió en premsa amb perspectiva de gènere: la politòloga Elisabet Puigdollers Mas.
  • Per crear opinió en perspectiva de gènere com a tertuliana en mitjans audiovisuals: la sociòloga Cristina Sánchez Miret.
  • Pel compromís en la igualtat i per la qualitat en la investigació i en l’opinió en textos en premsa i ràdio: el periodista i escriptor Isaías Lafuente Zorrilla, de la Cadena SER.

Premis Males Pràctiques de Comunicació No Sexista 2014

Enguany, els guardonats per males pràctiques han estat quatre. Per una banda, els diaris lleidatans Segre i La Mañana, pel “deficient” tractament informatiu de l’assassinat a Tàrrega per violència masclista, l’octubre de 2013, de la noia de 14 anys Alba Martí.

Per l’altra, l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC), per la “poca presència” de dones en laes seves respectives juntes. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram