L’Audiència Provincial de Madrid ha condemnat el diari ABC amb 60.000 euros per no respectar la presumpció d’innocència de Diego Pastrana, parella de la mare d’Aitana, la nena morta a Tenerife el 2009. El mitjà va arribar a publicar en portada el 28 de novembre del mateix any una imatge de l’home amb el titular “La mirada de l’assassí d’una nena de tres anys”.

Inicialment, Pastrana va ser el principal sospitós de la policia, motiu pel qual inicialment havia estat detingut. El diari va publicar una sèrie d’articles i fotografies ressaltant aquesta línia argumental i apuntant a suposats indicis de maltractament i abusos sexuals, però sense respectar la presumpció d’innocència, tal com recull la sentència, segons informa Canarias Ahora.

Posteriorment, quan Pastrana va quedar lliure de sospita i es van desmentir els maltractaments i els abusos, l’ABC va rectificar les informacions inicials, però dedicant-hi menys espai i amb un cos de lletra més petit, però per a l’Audiència van ser insuficients. El tribunal considera que, malgrat els primers indicis de la policia, les notícies publicades per l’ABC “s’aparten per complet del que es pot considerar com a informació”, assenyala en la sentència.

“A ningú li poden quedar dubtes que l’autor no havia estat encara condemnat per assassinat i del caràcter presumpte de la comissió dels fets pels quals havia estat detingut”, assenyala la sentència, la qual també remarca que la portada de la mirada de l’assassí va quedar exposada a tots els quioscos, i que la “immensa majoria” de la ciutadania no llegeix els diaris en la seva integritat. “Així que molts dels que van conèixer el missatge destacat en portada, no van arribar a llegir el cos informatiu”, conclou.

En la seva resolució, l’Audiència Provincial argumenta que, a més, Diego Pastrana, que inicialment havia demanat una indemnització de 600.000 euros, no és un personatge públic ni una autoritat, i malgrat tot va ser sotmès a “ofensa, menyspreu i denigració” pública, informa l’edició canària d’eldiario.es.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram