Ràdio Associació de Catalunya ha donat a conèixer els guanyadors de la 16a edició dels seus guardons, els quals es lliuraran aquest dijous al vespre en un acte a l’Auditori de l’ONCE a Barcelona.

Enguany, el premi al millor professional és per a Quim Monzó, distingit com a “col·laborador necessari” del món radiofònic. El jurat argumenta que l’escriptor i periodista “forma part de la història de la ràdio d’aquest país, ja sigui des d’emissores públiques o privades, des de la seva versió de locutor, ‘opinador’, guionista o defensor de l’oient”. El veredicte afegeix que, al marge de la seva trajectòria com a escriptor, Monzó és “un exemple destacat de tots aquells professionals que fan una aportació indispensable per aconseguir la ràdio de qualitat”.

Per la seva part, Espècies Protegides de Cadena SER Catalunya ha estat distingit com a millor programa de ràdio per “acostar l’actualitat cultural del país a l’oient d’una manera divertida, tot creant un hàbitat particular, festiu i pintoresc”. En aquesta categoria s’ha atorgat una menció de qualitat al programa infantil No venim amb manual, d’IB3 Ràdio.

Quant al premi a la innovació, enguany ha estat ex aequo per a dos espais del cap de setmana. Per una banda la secció Quatre gats d’El suplement, de Catalunya Ràdio, i de l’altra l’especial del programa Via lliure, de RAC1, al camp de refugiats de Presevo (Sèrvia). Ambdós han estat guardonats “per haver recuperat el cap de setmana per a la ràdio amb nous llenguatges i formats que fan que l’oient s’impliqui molt més en la informació presentada”. En aquesta modalitat s’ha atorgat una menció de qualitat als programes Fun With English, de Ràdio Pineda, i Jazzland, de Das Inselradio Mallorca.

Per la seva part, el premi al millor programa de ràdio local ha estat per a l’especial informatius sobre el núvol tòxic de Ràdio Igualada, per “executar perfectament les funcions d’alerta i informació d’una emissora local davant un fet puntual com és la situació d’emergència provocada per un accident d’una empresa del municipi”. En aquesta categoria, el jurat ha atorgat dues mencions de qualitat, una per al programa L’Estenedor, de Boca Ràdio de Barcelona, i l’altra per a Enfilats, de Ràdio Sabadell.

En l’apartat audiovisual, el ’Guardó 1924’ enguany ha distingit la trajectòria de la periodista Fina Brunet i Clopès, especialment a Televisió de Catalunya, i als inicis de Cadena 13 i Catalunya Ràdio, que “s’ha basat en una actitud de professionalitat constant i que la manté a primera línia de l’actualitat amb el mateix compromís que el primer dia”, destaca el veredicte.

Finalment, el jurat ha atorgat tres mencions d’honor: a Ràdio Televisió Andorra, en el seu 25è aniversari, per “una trajectòria imprescindible de servei públic que contribueix a la construcció i reforçament del marc comunicatiu català”; Carlos Alsina Álvarez, periodista d’Onda Cero, per haver aconseguit amb l’entrevista al president Mariano Rajoy “un dels moments radiofònics més potents de l’any amb l’interès d’aclarir dubtes als oients en referència a la situació de Catalunya i els seus ciutadans”; i la celebració del Dia de la Ràdio a Lleida, per “haver aconseguit la complicitat entre emissores públiques i privades, nacionals i locals, a l’hora de reivindicar la ràdio com a mitjà viu, proper i actual” (celebrat el 12 de febrer, en l’activitat van participar les emissores Ua1, Emun FM, Alpicat Ràdio, Ràdio Balaguer, Cadena Ser, Ràdio Nacional, Onda Cero, Cadena Cope, Catalunya Ràdio i els alumnes de la Universitat de Lleida).

Enguany als Premis Ràdio Associació s’havien presentat un total de 76 candidatures, el seu rècord de participació. El jurat estava presidit per Carles Solà i format per Imma Tubella, Assumpció Maresma, Joan Manuel Tresserras i Jordi Margarit. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram