Amnistia Internacional i Reporters sense Fronteres han denunciat que les “repressives campanyes nacionals de seguretat” posades en marxa durant l’any passat i les mesures antiterroristes aplicades en diferents països han suposat “un assalt contra drets i llibertats fonamentals”, entre ells la llibertat de premsa.

Ambdues ONG remarquen que professionals de la comunicació i persones que expressen les seves idees a través dels mitjans van patir “persecució, amenaces, empresonament, segrestos, tortura i fins i tot van ser assassinats” per aquest motiu.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, AI i RsF han mostrat la seva “preocupació” per tots els casos en què es vulnera aquest dret, i han exigit la fi de “l’assetjament i el fustigament” cap a periodistes, estudiants, escriptors, artistes, manifestants o qualsevol personal que vulgui expressar públicament les seves idees. En un comunicat conjunt, ambdues organitzacions també s’han mostrat preocupades per l’autocensura a causa la por.

“Acusacions com ‘incitar a la subversió contra el poder de l’Estat’, ‘difondre informacions falses’ o ‘incitar a la violència’ s’han convertit en la fórmula per fer callar als qui dissenteixen de les opinions de governs o grups armats”, assegura Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacional a Espanya.

“La lluita contra el terrorisme està servint de coartada per limitar en nombrosos països la llibertat d’informació amb lleis repressives. És el cas de França, Egipte, Rússia o Turquia”, afirma Malén Aznárez, presidenta de Reporters sense Fronteres a Espanya. “D’altra banda, diversos grups armats realitzen assassinats, segrestos i atacs de tota mena contra els periodistes i blocaires que s’han convertit en els seus objectius. És imprescindible establir un mecanisme concret per a la seva protecció que s’apliqui en la legislació internacional, com el lloc del Representant Especial del Secretari General de Nacions Unides per a la Seguretat dels Periodistes, que venim reclamant”, afegeix Aznárez.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram