Francesc Fàbregas, nou president de l’ACPC (foto: Marc Lladó). L’antiga església de Sant Francesc de Montblanc va acollir el passat dissabte el novè Congrés de la Premsa Comarcal i Local i la 34a assemblea ordinària de l’ACPC. Durant aquesta segona, el fins ara vicepresident de setmanaris, Francesc Fàbregas (editor d’El Vallenc i Nova Conca), va assumir la presidència de l’entitat en substitució de Carles Ayats (Setmanari de l’Alt Empordà), que deixa el càrrec després de cinc anys per raons personals, segons va assenyalar.

“Sóc de les persones que creu que en els llocs s’hi està per fer-hi, no per ser-hi. I per tant, crec que és bo que aquells que poden seguir fent, i segur que ho faran i bé, agafin el lideratge d’aquesta cursa de fons”, va afirmar en l’assemblea Ayats, qui havia estat reescollit per quatre anys més en l’assemblea de 2015.

“Presidir l’entitat és al màxim que es pot aspirar quan algú entra en al món de la premsa comarcal”, va manifestar Francesc Fàbregas, qui va agrair a Ayats “haver posat en ordre una associació que va rebre en els moments més complicats de la crisi i haver-los marcat el camí a seguir”.

Respecte al futur, Fàbregas considera que cal “traçar un pla estratègic per als tres propers anys [el que queda de mandat], lluitar per la publicitat, reivindicar davant la Generalitat la importància que ens mereixem i, per sobre de tot, defensar els nostres editors i dignificar la nostra professió”.

Francesc Fàbregas porta deu anys vinculat a la junta de l’ACPC, on a més de vicepresident de setmanaris ha estat responsable de desenvolupar el projecte de millora de la comercialització de les capçaleres associades. També és un dels representants a la junta en la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals.

Dues altes a la junta

La d’Ayats no és l’única baixa de l’ACPC. També plega Eulàlia Sòria (exdircom del Diari de Vilanova), fins ara secretària i adjunta a la presidència, que portava més de 12 anys a la junta amb diverses responsabilitats. A banda, s’incorporen com a vocals Montse Dalmau (L’Avenç de Palau d’Anglesola) i Òscar Cabana (La Comarca d’Olot).

La resta de la junta es manté: Anna Albareda (La Segarra) com a tresorera; Francesc Florensa (Som Garrigues), secretari i vicepresident de quinzenals i mensuals; Joan Cal (Segre), vicepresident de diaris; Carme Paltor (777 Comunica), vicepresidenta de bi i trimestrals, i com a vocals Xavier Domènech (Regió 7), Joaquim Rambla (La Veu de l’Ebre), Ivan Sanz (L’Esquerda de la Bastida), i Joan Carles Codolà (Llumiguia).

Les novetats respecte l’anterior junta són la incorporació d’Anna Albareda i Carme Paltor (aquesta en lloc del seu company a 777 Comunica, Antoni Puig), i la sortida de David Baret (La Pinya).

Increment d’ingressos publicitaris

En el balanç del darrer exercici de l’entitat, Carles Ayats va destacar que és el quart any consecutiu en l’augment d’ingressos publicitaris. “El col·lectiu ha anat a contracorrent del mercat, mentre aquest ha caigut, nosaltres hem continuat creixent, i en els quatre darrers exercicis hem crescut un 165%, marcant una fita històrica per a la nostra entitat. Sense oblidar que hem aconseguit un important creixement en la inversió publicitària d’empreses privades i incrementat la nostra participació al mercat digital”, va ressaltar el president sortint.

Pel que fa al futur de l’entitat, Ayats va afirmar que “s’ha constatat el relleu generacional que es viu a moltes de les capçaleres associades, i l’alineament del sector amb els nous canvis que s’estan produint en el model de negoci així com en la captació de nous públics”.

Distincions

Durant el Congrés es van lliurar els cinquens Premis Premsa Comarcal, que guardonen les millors portades de l’any. En aquesta edició s’ha distingit Nova Tàrrega per la portada del 18 de setembre Fira massiva però menys massificada (en la categoria de diaris, bisetmanaris i setmanaris); Revista de Palafrugell per Comiat del còctel Rambo de setembre (quinzenals i mensuals), i L’Avenç per la portada Cap a la llibertat del número de tardor (bimestrals i trimestrals).

A banda, es va fer un reconeixement a totes les publicacions associades que enguany celebren el seu aniversari: Diari de Vilanova (165 anys); L’Eco de Sitges (130); Recvll (95); Revista de Banyoles (70); L’Esparver i Sarment (40); Dovella i Terall (35); El Xic Torrellenc (30), i Montònenc de Fontrubí (25 anys).

A més, es va lliurar el Premi al Reconeixement pel Suport a la Premsa Comarcal a Eugeni Cabanes, director general de Comunicació d’Endesa, empresa patrocinadora de l’esdeveniment.

Durant el Congrés també es va presentar el resultat del vuitè Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, el treball Usos de les xarxes socials a la premsa local i comarcal: reptes i oportunitats per a l’empresa periodística, de la doctora Susana Pérez-Soler. L’estudi conclou que actualment les xarxes socials es fan servir principalment com a plataformes de distribució de continguts, i, en menor mesura, els periodistes les empren per rastrejar temes i documentar-se. Com a repte pendent, el treball apunta cap a “la interacció amb l’audiència que, paradoxalment, és l’essència dels mitjans socials”. A més, proposa “un decàleg de bones pràctiques per tal de crear i gestionar comunitats al voltant de l’empresa periodística”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram