Productors Audiovisuals Federats de Catalunya (PROA) considera que cal bastir un Pla Nacional de l’Audiovisual per reflotar el sector, en el qual hi juga un paper rellevant TV3, que té el mandat de ser motor de la indústria audiovisual. Així, el proper 6 de juny, l’organització ha convocat els diferents grups parlamentaris i altres actors del sector a una primera reunió de treball, i que estarà centrada en el rol que ha de jugar la televisió pública.

Aquest dimecres, però, el president de PROA, Raimon Masllorens, ja va esbossar en seu parlamentària el posicionament de les productores. Aquestes consideren “insostenible” que la massa salarial suposi el 54% del pressupost de TV3 i la partida de les produccions associades es quedi en l’11%. Segons Masllorens, la segona hauria de ser com a mínim del 30% per enfortir el sector de la producció audiovisual independent.

“No anem contra ningú, però mentre aquest Parlament no prengui mesures seriosament no ens queda altra opció que dir que la plantilla de Televisió de Catalunya és absolutament desproporcionada d’acord amb el pressupost que té”, va reblar Masllorens, segons recull l’ACN. Així doncs, per al president de PROA, mentre la dotació pressupostària de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisual no s’incrementi, caldria “redimensionar” TV3 perquè la inversió en producció associada externa pugui créixer.

Altres mesures per enfortir l’audiovisual

En la seva intervenció a la cambra, Raimon Masllorens va recordar que només de 2008 a 2013 el sector ha perdut un 25% de les empreses i entre un 15 i un 25% dels treballadors, situació que “ha anat en augment” els darrers tres anys. Masllorens va recalcar que el sector ja ha “fet els deures” quant a redimensionament i adaptació als nous temps, i ara toca cercar solucions externes.

Entre d’altres, el president de PROA va proposar mesures com ajuts per potenciar la internacionalització de les produccions i coproduccions catalanes; desgravacions fiscals per als rodatges realitzats a Catalunya; una millora de les condicions de crèdit de l’Institut Català de Finances; el desplegament de la xarxa de pantalles previst en la Llei del Cinema, o l’estímul de l’alfabetització audiovisual. A més, va posar sobre la taula la possibilitat de plantejar noves taxes en la línia de l’impost a les operadores d’internet.

El Govern impulsa un Pacte Nacional de l’Audiovisual

Aquest dimecres, però durant la presentació de la 17a edició del Mercat Audiovisual de Catalunya que tindrà lloc l’1 de juny a Granollers, el director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Jordi del Río, va assenyalar que el Govern es pren “molt seriosament” el sector i treballarà per millorar la seva situació actual.

En aquest sentit, Del Río va anunciar l’impuls d’un Pacte Nacional de l’Audiovisual. El projecte, encara en “fase embrionària”, vol seure en una mateixa taula tots els agents del sector per avaluar “els desitjos i les mancances del sector” i trobar solucions de cara a sortir de la crisi que travessa. L’objectiu és que la iniciativa arribi al Parlament per poder legislar segons les “necessitats” del sector. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram