El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció en què, entre d’altres, s’insta l’Executiu a desenvolupar un projecte de Consell de l’Espai de Comunicació Audiovisual en Català per tal de poder-lo plantejar a la resta de governs dels territoris dels Països Catalans, amb l’objectiu d’enfortir la coordinació i les estratègies conjuntes de producció i programació de continguts.

La moció, de set punts, ha estat aprovada amb 93 vots a favor (de Junts pel Sí, PSC, Catalunya Sí que es Pot i CUP) i 31 en contra (els de Ciutadans i PP). La moció ha estat presentada per la CUP i incorpora esmenes de JxSí i CSQP.

El text també insta el Govern a “intensificar” la coordinació i els compromisos polítics i tècnics amb els organismes competents de tots els territoris de parla catalana per tal de garantir-hi les “emissions totals” dels mitjans de la CCMA i promoure la plena reciprocitat entre ràdios i televisions públiques del domini lingüístic.

També demana que s’intensifiqui la coordinació per garantir les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià, i que es presenti un “calendari concret” dels acords entre ambdós governs i dels compromisos que se’n derivin.

Major diversitat territorial i més occità

La moció també expressa la voluntat d’una major presència dels diferents territoris de parla catalana en la programació dels mitjans de la CCMA, i s’insta el Govern a donar suport a la direcció de la Corporació per tal de reforçar la corresponsalia de la Catalunya Nord; assumir com a objectiu l’establiment d’una desconnexió territorial d’aquest territori; augmentar la presència de les informacions relatives a País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Franja de Ponent, Andorra i Alguer; i assumir el compromís en el proper mandat marc d’incorporar més presència de la resta de territoris de parla catalana.

En un altre punt es constata la necessitat de donar suport al consell de govern de la CCMA, als directors dels mitjans i als seus consells professionals per tal de garantir que els diferents canals incrementin paulatinament la programació en occità amb l’objectiu d’arribar a un mínim de 15 hores setmanals. A més, s’assenyala que cal garantir la col·laboració amb els mitjans en occità de fora de Catalunya.

La moció també insta el Govern a fer les gestions pertinents perquè la Comissió Europea i el Comissionat de Drets Humans del Consell d’Europa es posicionin davant les autoritats corresponents sobre els drets lingüístics dels més de 10 milions de ciutadans europeus reconeguts a la Directiva reguladora de la llibertat de circulació dels productes audiovisuals i a la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries (CELRoM).

Finalment, el document sol·licita a la CCMA que organitzi un acte públic de reconeixement cap a totes les persones, col·lectius, entitats i institucions que des de 1983 han lluitat per fer arribar les emissions de TV3 fora de Catalunya. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram