Sánchez, Albalat i Ibáñez recullen el premi (foto: Grup Barnils).

El treball que va destapar els casos de pederàstia a diferents escoles religioses dels Maristes, realitzat pels periodistes Guillem Sánchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez i publicat a El Periódico, ha guanyat el Premi Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació en la modalitat d’obra publicada, dotat amb 700 euros.

El guardó es va lliurar aquest dimarts al vespre en una gala al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona. Per la seva part, en la categoria de reportatge inèdit, dotada amb 1.300 euros, el premi ha quedat desert.

El jurat ha distingit per unanimitat la investigació del cas Maristes, del qual n’ha valorat la “transcendència” que ha tingut tant a nivell social com institucional, així com “l’aposta sostinguda en el temps”, segons va explicar el president del Grup Barnils, Ferran Casas.

En la seva intervenció, Casas va destacar “l’altíssim nivell” de tots els treballs rebuts a obra publicada, i va convidar els professionals a fer periodisme d’investigació com el rebut en aquesta edició, i als mitjans de comunicació a donar més cabuda a aquesta mena d’informacions “que els fan guanyar complicitat amb una ciutadania”.

Quant al premi a investigacions inèdites, el president del Grup Barnils va lamentar els “pocs” reportatges rebuts i la seva “baixa rellevància”, motiu de què fos declarat desert. En aquest sentit, Casas va assenyalar que l’entitat obrirà un període de reflexió per veure com pot reforçar i potenciar el premi “perquè sigui una vertadera motivació per practicar el periodisme d’investigació amb rigor, excel·lència i independència”.

El Premi Ramon Barnils havia estat convocat de 2001 a 2008 pel setmanari El Temps en el marc dels Premis Octubre. El 2015, el Grup Barnils el va recuperar per estimular la pràctica del periodisme d’investigació entre professionals i estudiants arreu dels Països Catalans, i contribuir a augmentar la publicació de reportatges que tracten temes poc presents als mitjans i basats en el treball de recerca dels seus autors. Enguany, en la segona edició convocada pel GPRB, les dues categories han estat remodelades

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram