El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha aprovat abstenir-se “en aquest moment” d’incoar i tramitar procediments administratius contra els prestadors que emetin publicitat relacionada amb el referèndum d’autodeterminació. És a dir, que no analitzarà l’emissió de la campanya institucional de l’1-O per part de TV3 i Catalunya Ràdio, els únics mitjans que l’han difós sobre els quals té competències.

Com ja és habitual, a favor de la mesura hi han votat els tres consellers nomenats a proposta de CDC i ERC (Roger Loppacher, Yvonne Griley i Salvador Alsius), mentre que en contra ho han fet els de PP (Daniel Sirera), PSC (Carme Figueras) i UDC (Eva Parera), de manera que l’acord s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat del president Loppacher.

El CAC sustenta la decisió en un informe de l’àrea jurídica sobre l’anàlisi de l’àmbit competencial de l’ens regulador durant aquest procés electoral. El document considera “convenient” evitar l’inici d’actuacions administratives “atesa l’eventual vulneració de la prohibició derivada del principi non bis in ídem“. És a dir, per la prevalença de l’ordre jurisdiccional respecte a l’administratiu.

Carme Figueras i Eva Parera, per una banda, i Daniel Sirera, per l’altra, han emès sengles vots particulars on argumenten el seu desacord. Ambdós coincideixen a defensar que no hi ha constància que s’hagi obert un procediment judicial contra la CCMA per l’emissió de la campanya que pugi comportar la inhibició del CAC. En aquest sentit, Sirera assenyala la notificació de la suspensió de la Llei del referèndum no es pot considerar com “l’inici d’un procediment judicial”.

Figueras i Parera afirmen que el CAC “hauria d’haver actuat amb celeritat requerint el cessament immediat de l’emissió dels diversos anuncis institucionals del referèndum difosos pels mitjans de la CCMA”, cosa que també reclama Sirera.

Anàlisi d’informatius i tertúlies

En el que sí estan d’acord els sis membres del Consell de l’Audiovisual és en la realització d’un informe sobre la el pluralisme polític dels informatius i les tertúlies emeses entre l’11 de setembre i el 3 d’octubre, en resposta “al caràcter excepcional” del període, afirma l’ens en un comunicat.

Pel que fa al pluralisme dels espais informatius, el CAC està analitzant TV3, Catalunya Ràdio, TVE a Catalunya, La 1, Telecinco i Antena 3. Quant a les tertúlies, l’anàlisi es planteja com un “assaig metodològic per a una possible sistematizació i inclusió dins de l’anàlisi global de pluralisme”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram