El Consell d’Informatius de TVE ha demanat la dimissió del director d’Informe semanal i d’informatius no diaris de la cadena, Jenaro Castro, pels reportatges sobre Catalunya emesos pel programa durant els darrers mesos. L’òrgan professional considera que el directiu “no està capacitat per a l’exercici d’aquestes responsabilitats i hauria de ser cessat”.

El CdI ha elaborat un informe on analitza els reportatges El dilema de Cataluña; España, un sentimiento colectivo; El factor 155; Posverdad y separatismo; Democracia, ley y orden, i El periplo catalán. L’òrgan considera que tots ells contenen unes característiques comunes que els fan “impropis de la televisió pública”, i resumeix les vulneracions deontològiques en: barreja d’opinió i informació; manca de pluralisme polític, social i ideològic; difusió d’especulacions i dades inexactes; i absència de veracitat.

Intercanvi de retrets

L’informe, de 71 pàgines, inclou preguntes als periodistes implicats i al mateix Jenaro Castro sobre diversos aspectes. En la seva resposta, el director d’Informe semanal carrega contra el Consell d’Informatius (no és el primer cop que ho fa) i defensa que RTVE és “el grup mediàtic més plural, rigorós i objectiu de tots els que hi ha a Espanya”.

Per la seva part, el CdI lamenta i rebutja que un cop més Castro mostri “una absoluta falta de respecte” per aquest òrgan institucional, i que dediqui la “pràctica totalitat” de la seva rèplica a criticar la seva tasca i fins i tot a realitzar “valoracions insidioses” sobre els seus membres, amb acusacions que voregen la “calúmnia”.

Els professionals defensen que el “desprestigi” de TVE “no el produeixen ni les paraules ni els informes del Consell d’Informatius, sinó les males pràctiques reiterades, especialment quan assoleixen els graus de manipulació i censura”.

Per altra banda, Jenaro Castro defensa el biaix de RTVE en el fet que “no pot emparar, perquè seria inconstitucional, la ruptura territorial, la desigualtat, la fractura social i el foment d’actes il·legals contraris a la convivència en pau i en llibertat”.

Sobre aquest punt, el CdI recalca que informar sobre alguna cosa no suposa estar-hi d’acord, i recorda que en el relat periodístic és “imprescindible” recollir tots els punts de vista. “Informar correctament des de TVE sobre casos de corrupció, actes terroristes, desnonaments, rebel·lions o assassinats no suposa emparar la comissió d’aquests delictes o atemptats als valors constitucionals”, rebla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram