El fotoperiodista mexicà Bernardino Hernández ha estat distingit amb la 14a edició del Premi Miguel Gil Moreno de Periodisme per a corresponsals i enviats especials, dotat amb 6.000 euros.

Periodista autodidacta, Hernández va començar a treballar als diaris locals Trópico, El Heraldo de Acapulco i Milenio, on es va iniciar com a reporter gràfic. Després va saltar a El Sol de Acapulco, i posteriorment com a freelance ha col·laborat amb El Sur i les agències Cuartoscuro Associated Press.

El jurat del premi ha destacat “l’excel·lent trajectòria professional, la valentia i el profund compromís amb la veritat” de Bernardino Hernández. El veredicte també ressalta que el reporter mexicà “comparteix el mateix esperit de Miguel Gil Moreno en l’afany de documentar a través de les seves fotografies el degoteig diari de morts i violència en el port d’Acapulco”. El seu treball, recorda el jurat, comporta “grans dosis de risc personal” i l’ha fet exiliar temporalment a Ciutat de Mèxic després de patir agressions i amenaces.

Enguany, com a novetat del premi, s’atorga una accèssit dotat amb 2.000 euros per reconèixer el treball de periodistes i/o fixers menors de 30 anys. El primer guanyador és Yaarub Akram, iraquià actualment resident a Noruega, qui ha treballat acompanyant periodistes a Iraq, Síria, Turquia, Jordània i el Líban, entre altres països.

El lliurament dels guardons tindrà lloc aquest dijous a l’auditori de Penguin Random House Grupo Editorial. Durant l’acte, l’escriptor Juan Pablo Villalobos i el periodista Álvaro Colomer dialogaran sobre els premiats.

El jurat estava format per Patrocinio Macián, presidenta de la Fundació i mare de Miguel Gil Moreno; David Trías, director literari de Penguin Random House Grupo Editorial; i els periodistes Ramón Lobo, Enric Martí, Javier Bauluz, Pilar Requena, Bru Rovira, Mónica García-Prieto, i la darrera guanyadora del premi, Gemma Parellada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram