L’informe del Consell de l’Audiovisual de Catalunya sobre la cobertura de la campanya de les eleccions generals del 20 de desembre constata que tots els mitjans públics analitzats van aplicar criteris de proporcionalitat respecte els resultats electorals de 2011, mentre que els privats no ho van fer.

El document mostra que TV3, Catalunya Ràdio i TVE Catalunya van aplicar el criteri de proporcionalitat amb les sis formacions que van obtenir representació al Congrés per alguna de les circumscripcions catalanes el 2011, mentre que La 1 va aplicar el mateix criteri però amb les dotze formacions que van obtenir algun escó en l’àmbit estatal.

Pel que fa als mitjans privats catalans, 8tv, RAC1 i El Punt Avui TV van oferir temps de notícia de totes i cadascunes de les sis formacions amb representació al 2011, però sense aplicar criteris de proporcionalitat.

Quant a les dues televisions privades estatals analitzades, els informatius de Telecinco van informar sobre cinc de les dotze candidatures amb representació parlamentària, i Antena 3 sobre set. Segons l’informe, ambdues cadenes no van aplicar el criteri de proporcionalitat i no van reflectir la pluralitat dels resultats del 2011.

Una segona conclusió de l’informe del CAC és sobre el tractament donat als grups polítics significatius que no tenien representació parlamentària. En aquest cas, La 1, Telecinco i Antena 3 van donar més temps a Podemos i Ciudadanos que a partits que el 2011 van obtenir representació al Congrés, una tendència més acusada en les privades. Segons el document, Telecinco va distribuir el temps d’informació bàsicament entre PP, PSOE, C’s i Podemos (per aquest ordre), mentre que Antena 3 a aquest ordre li va seguir IU amb menys de la meitat de temps que Podemos.

Per la seva part, TV3, Catalunya Ràdio i El Punt Avui TV van donar temps de notícia a C’s amb un temps inferior a la més petita de les sis formacions que van obtenir representació el 2011, mentre que 8tv i RAC1 van oferir més temps de C’s que de diverses candidatures amb representació el 2011.

En l’informe s’ha analitzat la informació sobre les eleccions en els teleinformatius diaris TN migdia i TN vespre de TV3; Catalunya migdia de Catalunya Ràdio; 8 al dia de 8tv; el 14/15 de RAC1; la secció de notícies L’illa de Robinson d’El Punt Avui TV; L’informatiu migdia de TVE Catalunya; el TD1 i el TD2 de La 1; Informativos Telecinco de migdia i nit de Telecinco, i Noticias 1 i Noticias 2 d’Antena 3 TV.

Noves discrepàncies al CAC

El ple del CAC va acordar remetre l’informe a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i a la Junta Electoral Central “als efectes oportuns”. Com ja és habitual, l’acord va rebre els vots favorables dels tres consellers nomenats a proposta de CDC i ERC (Roger Loppacher, Yvonne Griley i Salvador Alsius) i el vot contrari dels de PP (Daniel Sirera), PSC (Carme Figueras) i UDC (Eva Parera), de manera que s’ha acabat aprovant gràcies al vot de qualitat del president Loppacher.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram