El periodista de la Directa, Bertran Cazorla, denunciarà els Mossos d’Esquadra pels “maltractes” i les “vexacions” que va patir per part de diversos agents a la comissaria de Nou de la Rambla de Barcelona, on dissabte al matí va ser detingut i posat en llibertat nou hores després acusat d’atac a l’autoritat.

El cas, amb versions oposades d’ambdues parts, serà portat al Parlament per ICV-EUiA, que demana la compareixença del conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i del director dels Mossos, Manel Prat, perquè donin explicacions. El partit ecosocialista també exigeix que s’obri una investigació interna per aclarir les circumstàncies de la detenció i el tracte rebut per Cazorla, autor del reportatge Onze morts en detencions i comissaries de l’Anuari Mèdia.cat de silencis mediàtics.

Aquest dilluns, Espadaler ha assegurat que l’actuació dels agents va ser correcta i ha descartat obrir cap investigació. A més, ha remarcat que no era la primera vegada que Cazorla tenia “algun incident” amb els Mossos i la Guàrdia Urbana.

Segons explica el periodista, tornant de festa es va quedar observant com uns Mossos identificaven un ciutadà davant de la comissaria del Raval, per la qual cosa va ser traslladat de males maneres a l’interior amb un amic per ser identificats. Quan ja els deixaven marxar, i en demanar el número de placa de l’agent, segons Cazorla va ser reduït, agredit i insultat per diversos Mossos, que van fer fora el seu company mentre a ell el detenien.

Posteriorment, va ser traslladat al CAP Pere Camps per fer-li un reconeixement mèdic pels cops rebuts, i d’allà a la comissaria de les Corts.

Versions contradictòries

Inicialment, els Mossos van assegurar que la detenció s’havia produït quan Bertran Cazorla, amb la clau d’un clauer va agredir tres agents, els quals també haurien rebut assistència sanitària. Després, es va explicar a alguns mitjans que el periodista havia insultat els Mossos a l’exterior de la comissaria “sota els efectes o de l’alcohol o d’alguna substància estupefaent”.

Finalment, passades les 16 h, Cazorla, membre de l’equip de premsa d’EUiA, va ser posat en llibertat amb càrrecs. Fora l’esperaven una seixantena de persones entre periodistes, amics, familiars i diputats com David Fernández, Joan Josep Nuet, David Compayon, Ferran Pedret i Josep Vendrell.

Posteriorment, el periodista va penjar a Twitter un informe urològic per demostrar que no anava begut ni sota els efectes de cap tipus de droga. Sobre l’agressió amb una clau, adjuntava una fotografia dels dos clauers que portava en el moment dels fets (el del cotxe i el de casa), advertint els Mossos que s’havien “oblidat de custodiar la prova del suposat delicte”.

En declaracions a l’ACN, on havia treballat com a corresponsal al Baix Llobregat, el periodista va acusar els agents “d’inventar-se” l’agressió per encobrir una actuació “desproporcionada, il·legal i indigna d’un cos policial democràtic”, i estudia si denúncia Interior per difamació. Cazorla recorda que fa 1,70 i pesa uns 60 quilos i assegura que els Mossos eren “alts i forçuts”.

El Grup Barnils recorda que no és un cas aïllat

El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha rebutjat la seva detenció i també ha exigit al Departament d’Interior que obri una investigació: “Ni la llibertat dels ciutadans ni tampoc el dret dels periodistes a informar i a requerir informació hauria de ser restringit per la força, i encara menys quan aquesta l’exerceix un cos policial”, assegura l’organització en un comunicat.

A més, el GPRB exigeix que els Mossos i Interior facilitin tota la informació necessària per esclarir els fets “atès que fins ara les dades que s’han ofert des del cos policial han estat poc transparents, contradictòries i incongruents”.

El Grup Barnils recalca que aquest no és un cas aïllat i mostra la seva preocupació per “la proliferació d’actuacions policials” que limiten el dret a la llibertat d’expressió i d’informació. “Una actitud que es veu agreujada per les darreres actuacions dels responsables dels Mossos d’Esquadra més centrats a defensar de forma corporativa el cos de seguretat i a amagar informació que no pas a vetllar pels drets dels ciutadans”, rebla el Grup Barnils.

Insults de Josep Anglada

El líder de Plataforma per Catalunya ha rebut amb satisfacció la detenció de Bertran Cazorla, a qui titlla de “rata de claveguera”, i el tracte que li van dispensar els Mossos: “El perroflauta d’en Bertran Cazorla ha plorat com una dona el que mai ha sabut defendre com un home. Que es foti!!!”, deia en un dels tuits que li dedicava al periodista aquest diumenge. “Per una Catalunya lliure… de perroflautes i rates de claveguera com Bertran Cazorla, visca es Mossos D’esquadra!!!”, afegia minuts després.

Cal recordar que Cazorla està elaborant des de fa temps un mapa de “l’obra” de PxC a Catalunya on compila condemnes, denúncies, agressions i declaracions xenòfobes, entre d’altres.

A banda, va ser el periodista que va destapar en un article l’homenatge a combatents de la División Azul per part de la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna,

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram