El magistrat Jesús Leoncio Rojo, titular del Jutjat Penal número 3 de València, va impedir dimarts a un periodista de Levante-EMV prendre notes durant la vista oral i pública que estava cobrint. Rojo va interrompre al cap de 20 minuts la declaració de l’acusat per ordenar al redactor de tribunals del diari que deixés d’anotar el que estava dient.

Segons remarca Levante-EMV, la llei d’Enjudiciament Criminal estableix que “els debats del judici oral seran públics sota pena de nul·litat”. El diari ja ha presentat una queixa davant el Poder Judicial per denunciar els fets.

Per a la Unió de Periodistes Valencians (UPV), la decisió del jutge és una “agressió” a la llibertat d’expressió, “vulnera flagrantment” els drets del periodista i “condiciona” el dret a la informació de la ciutadania. Per aquest motiu, presentarà una queixa formal davant del Consell General del Poder Judicial per exigir un “respecte extrem a un dels pilars bàsics del nostre ordenament democràtic”.

L’organització diu respectar que el magistrat administri sota el seu criteri el jutjat, però no comparteix que “s’imposin límits” als periodistes en l’exercici dels drets d’informació i llibertat d’expressió. A més, la UPV insta a “posar punt i final a les actuacions que empobreixen la nostra democràcia on la ciutadana pateix cada dia les retallades en el dret a estar informada amb rigorositat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram