El periodista Bertran Cazorla, en litigi amb els Mossos d’Esquadra per la seva detenció al juny, i el fotoperiodista Jordi Borràs, amenaçat per l’extrema dreta espanyola, han emès un comunicat conjunt on demanen al cos policial català que garanteixi el dret a la informació dels ciutadans i el dret a la seguretat dels informadors, “també dels crítics”, puntualitzen.

La petició es produeix arran d’uns fets ocorreguts el dissabte 9 de novembre, segons expliquen als respectius blogs. Aquell dia, en el 75è aniversari de la Nit dels Vidres Trencats, es va produir una concentració d’activistes d’ultradreta davant el consolat grec de Barcelona en solidaritat amb el partit Alba Daurada. Cazorla va cobrir l’acte per a la Directa, i al fer fotografies va “inquietar” els assistents, que segons explica van intentar impedir-ho.

Davant d’aquests fets, un agent de la Brigada Mòbil que vigilava la concentració li va preguntar si era en Jordi Borràs. Un cop aclarit que no ho era, el mateix policia va advertir que ell mateix s’encarregaria d’imputar al periodista un delicte de desordres si algun dels concentrats l’agredia i la policia havia d’intervenir per preservar la seva integritat física o en algun altre aldarull que es pogués produir, explica Cazorla, cosa que no va passar.

Amenaça greu

Jordi Borràs i Bertran Cazorla consideren que “l’amenaça” de l’agent antidisturbis és “especialment greu” per tractar-se de dues persones que es troben en una situació “especialment delicada” quant a la seva seguretat, pel fet d’informar sobre l’activitat de la ultradreta a Catalunya i ser per això coneguts en aquests entorns.

Ambdós informadors també mostren la seva preocupació perquè algun agent pugui compartir la “interpretació” dels ultres pel que fa als fets que van originar les amenaces a Borràs, i exigeixen que, de la mateixa manera que la policia catalana garanteix el dret a manifestació de l’extrema dreta, faci el mateix amb el dret a la informació de la ciutadania i “no amenaci” els professionals de la informació.

Cazorla i Borràs també demanen als Mossos que garanteixin el seu dret a la seguretat “no amenaçant les víctimes potencials d’una agressió amb imputar-les del conflicte”. Ambdós també remarquen que les seves denúncies de les males pràctiques policials “no poden ser excusa per prendre menys seriosament” la seva protecció davant de qualsevol possible atemptat a la seva integritat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram