Duart, Mascarell, Mas, Homs, Masllorens i Sellas, durant la signatura.

Aquest dijous el Departament de Cultura, Productors Audiovisuals Federats (PROA) i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han signat un acord pel qual s’invertiran 25 milions d’euros per fomentar la producció d’obres cinematogràfiques i audiovisuals. De l’import, 15 milions els aportarà Cultura i 10 la CCMA.

L’objecte de l’acord, que té validesa fins al 31 de desembre d’aquest any, és establir les bases per al desenvolupament i la coordinació de les polítiques del Departament, a través de l’Institut Català de les Empreses Cultural (ICEC), en matèria de promoció i protecció del sector i de producció d’obres i continguts audiovisuals, i les de la Corporació en matèria d’inversió en la producció d’obres audiovisuals europees i catalanes.

En l’acte de signatura han participat el president de la Generalitat, Artur Mas; el conseller de la Presidència, Francesc Homs; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el director general de l’ICEC, Jordi Sellas; el president de la CCMA, Brauli Duart, i el president de PROA, Raimon Masllorens.

Compromisos que assumeixen les parts

Departament de Cultura

La Conselleria invertirà aquest any un total de 15 milions d’euros per al foment de la indústria audiovisual. D’aquests diners, 5 milions provenen del fons per al foment de la producció d’obres cinematogràfiques i audiovisuals, i 10 de l’impost a les operadores d’internet per al foment del sector i la difusió cultural digital.

CCMA

Durant l’exercici 2015 invertirà 10 milions d’euros en la producció de projectes d’obres audiovisuals catalanes de ficció, animació i documental, sempre que aconsegueixi 70 milions d’euros en ingressos publicitaris. En el cas que no arribar a la xifra, la CCMA invertirà 7 milions d’euros més una quantitat variable en funció dels ingressos publicitaris: si superen els 65 milions d’euros, invertirà el 100% dels imports que superin aquesta quantitat, fins a un màxim d’1 milió; si superen els 66 milions, invertirà el 50% dels imports que superin aquesta xifra fins als 70 milions d’ingressos per publicitat.

PROA

La patronal dels productors es compromet, per una banda, a difondre l’acord entre tots els seus associats i el sector audiovisual, i de l’altra, a fer el seguiment i a vetllar pel seu compliment.

Abans de finalitzar el primer semestre del 2015, un cop s’hagi aprovat el reglament de la taxa a les operadores i el decret que regula el destí de la recaptació d’aquest impost, els responsables de l’acord establiran les actuacions i els mecanismes que permeti l’acompliment dels objectius.

Una comissió formada per un representant del Departament de Cultura, un de PROA i un altre de la CCMA serà l’encarregada de seguir i vetllar pel compliment dels objectius de l’acord.

Mas diu que amb més sobirania es podrien aplicar més mesures

Durant la signatura del conveni, celebrada al Palau de la Generalitat, Artur Mas ha destacat que l’acord és una mostra més de la “suma d’esforços” del sector, gràcies a la qual ha estat capaç de “remuntar la situació” dels darrers anys.

El president també s’ha referit a les actuacions que s’estan realitzant per fomentar l’audiovisual, com ara l’impost als operadors d’internet aprovat pel Parlament al novembre, però ha remarcat que si Catalunya tingués “més sobirania, capacitat de decisió i estructures d’Estat” es podrien prendre altres mesures per protegir les inversions en l’àmbit de la creació i la producció cultural, com ara baixar l’IVA o “bones lleis de mecenatge”.

Mas s’ha mostrat convençut que Catalunya pot aspirar a “tenir un lloc” en la indústria audiovisual, perquè “tenim talent, bona formació, bons professionals i comencem a tenir estructures que permeten canalitzar recursos directament cap al sector “.

Finalment, el president de la Generalitat ha afirmat que l’audiovisual “no és un sector més de producció” del país, ja que permet “explicar-nos i donar-nos a conèixer arreu del món”. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram