Després d’afirmar reiteradament que tot anava bé i que no es modificaria el calendari, el Govern espanyol decidirà ben aviat prorrogar la data de tancament dels canals de la TDT que havien de ser suprimits el proper 1 de gener. El ministre que ens vol fer pagar el despropòsit de Castor i que està decidit a què la factura elèctrica espanyola continuï sent la més cara del continent, podria donar tres mesos més de marge per a l’adaptació de les antenes col·lectives, després que totes –totes! – les parts implicades, des dels mateixos instal·ladors de telecomunicacions, passant per les televisions, l’operador de la xarxa de TDT, les associacions de consumidors i usuaris, i els administradors de finques, hagin denunciat que el termini fixat era impossible d’acomplir.

Impossible, no només per la gran quantitat d’instal·lacions a modificar en tants poc mesos, sinó de no poder disposar a temps de tants milers d’equipaments per a les capçaleres per part dels fabricants. De sumar improvisacions amb prepotència només en pot sortir un nyap majúscul. Un pronòstic sobre el fracàs del calendari que havia fet en aquest portal fa mesos i que també s’havia evidenciat en jornades del sector de les telecomunicacions, com la que el mes de novembre va organitzar el COETTC.

Diuen que rectificar és de savis. La saviesa no sembla pas un atribut del ministre Soria, qui fa poc anunciava un altre nyap per a la TDT. Enlloc de repensar el model de la televisió en obert, orientant-la decididament tota ella cap a l’alta definició (HD), o de preveure que en pocs anys l’estàndard europeu de les emissions digitals pugui ser el DVB-T2, que permet les emissions en 4K i simultàniament per als mòbils, l’any vinent es licitaran cinc nous canals de televisió de cobertura estatal. No es planifica seriosament el futur, sinó que es pretén subhastar més canals, poc després que n’hagin desaparegut nou sense que la majoria de televidents els haguessin notat gaire o gens en falta.

Del que no són nyaps, sinó directes agressions al nostre país, ja en vam parlar en l’anterior article abans citat. I si no fos que el Govern català fa quatre anys que va decidir abandonar el lideratge polític de les TIC al nostre país, sorprendria que, a diferència d’Andalusia o les Canàries, la Generalitat no hagi portat als tribunals la supressió d’un dels dos múltiplexs de la CCMA. Com sorprendria que no ho hagi denunciat davant les instàncies de la UE, pel que representa d’atemptat al pluralisme cultural de l’audiovisual europeu. Ni tan sols han fet aquest gest.

Daniel Condeminas i Tejel. Consultor en comunicació. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram