La ministra de l’Interior del Regne Unit, Priti Patel, ha aprovat l’extradició als Estats Units del fundador de WikiLeaks, Julian Assange. El seu cas va arribar a l’Executiu britànic el mes passat després que el Tribunal Suprem donés el vistiplau a l’entrega de l’activista als EUA, on s’exposa a una condemna de 175 anys de presó. La seva defensa recorrerà la decisió.

“Aquest és un dia fosc per a la llibertat de premsa i la democràcia britànica”, ha assenyalat WikiLeaks en un comunicat. “Qualsevol en aquest país que es preocupi per la llibertat d’expressió hauria d’avergonyir-se profundament que la ministra de l’Interior hagi aprovat l’extradició de Julian Assange als Estats Units, el país que va planejar el seu assassinat”, ha dit en referència a les informacions que apunten que la CIA va considerar la possibilitat de segrestar o matar l’activista quan es trobava refugiat a l’ambaixada d’Equador al Regne Unit.

Les autoritats dels Estats Units acusen Julian Assange de 17 delictes contra la llei d’espionatge i la seguretat nacional i un per frau i abús informàtic, pel seu paper en obtenir i publicar documents militars i diplomàtics secrets el 2010.

El gener de 2021, el Tribunal Penal Central d’Anglaterra va rebutjar l’extradició pels seus problemes de salut mental, al considerar que podrien agreujar-se en un règim d’aïllament. El desembre del mateix any, el Tribunal d’Apel·lació va revocar la decisió amb l’argument que les autoritats dels EUA havien aportat garanties que Assange rebria un tracte adequat. El cas va arribar el març al Suprem, que va avalar l’extradició.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram