Les associacions de productores PROA, AECINE, PIAF i ANCINE lamenten que l’Institut de Crèdit Oficial hagi suprimit “unilateralment” l’opció de signar els crèdits de contractes realitzats sota el conveni ICO-TVE de manera telemàtica, i obligui a fer-ho presencialment a Madrid. Una mesura “centralista, discriminatòria i insostenible”, afirmen en un comunicat.

Durant la pandèmia de la covid-19, l’ICO va facilitar la deslocalització, permetent a les empreses fer la signatura de manera desdoblada en una notaria local, però ara ha decidit tornar a l’anterior sistema.

PROA, AECINE, PIAF i ANCINE denuncien que “això suposa una violació dels principis d’igualtat i un perjudici econòmic i ambiental” per a les empreses que no tenen la seu a Madrid. “Pensem que aquest procediment hauria d’estar ja superat i s’hauria de mantenir la possibilitat de firma desdoblada, especialment per a productores no residents a la capital”, afegeixen.

Les quatre associacions de productores recorden que l’ICO és un organisme estatal i, com a tal, “hauria de facilitar a les empreses no residents a Madrid la gestió descentralitzada dels serveis que ofereix”. En aquesta línia, recorden que, a causa de la pandèmia, arreu s’han accelerat els processos de descentralització i digitalització.

“Esperem que els responsables de l’ICO recapacitin, apliquin els principis dels seus Estatuts i adoptin una actitud descentralitzadora i sostenible, financerament i mediambientalment parlant, atenent el nostre requeriment estatal que tots els tràmits es puguin dur a terme de manera descentralitzada”, apunten les productores.

Amb tot, els representants de les quatre associacions van sol·licitar una reunió amb el president de l’ICO, José Carlos García de Quevedo, sense que de moment hagin obtingut cap mena de resposta.

La denúncia ha estat realitzada en un comunicat conjunt signat per Jordi B. Oliva, president de PROA (Federació de Productores Audiovisuals); María Luisa Gutiérrez, presidenta d’AECINE (Associació Estatal de Cinema); Antonio Mansilla, president de PIAF (Productores Independents Audiovisuals Federades), i José Alba, president d’ANCINE (Associació Andalusa de Productors de Cinema de Ficció, Documental, Animació i Seriat).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram