Manel Ferrer (Santa Maria de Palautordera, 1993) és el director i conductor d’Ona Maresme, el magazín d’actualitat comarcal que acaba de superar l’emissió número 1.000. És una coproducció de La Xarxa i les emissores maresmenques Premià Media, Ràdio Canet, Ràdio Tordera, Ràdio Palafolls, Ràdio Santvi, Ràdio Calella Televisió i Mataró Ràdio. A Comunicació 21, Ferrer –integrant de Premià Media– destaca la implicació de totes les emissores per apropar l’actualitat de la comarca.

Com sorgeix l’aposta per posar en marxa un magazín d’actualitat del Maresme?
És una proposta de La Xarxa de l’any 2017 per donar contingut a través de totes les emissores de la comarca. Inicialment, el projecte era per cobrir el buit informatiu que es generava les setmanes d’estiu. Fruit de la bona acollida que va tenir durant dos estius, Ona Maresme va tenir continuïtat en la franja de tarda (s’emet de 16 a 18 h) durant la programació d’hivern a partir del setembre de 2018. I des d’aleshores ja hem superat el miler de programes!

Set emissores conjuntes fent informació. Quin és el topall?
El topall són set emissores, així ho estipula La Xarxa. A nosaltres ens agradaria incrementar el nombre d’emissores associades al projecte, perquè ens donaria encara molta més presència a la comarca, però no podem ser més de set.

En el projecte hi tindrien cabuda més emissores?
Sí, perquè és un format que permet tenir més veus i més realitats locals, seria molt més enriquidor. Però entenc que La Xarxa marqui un límit de set emissores.

Des de l’inici del projecte se n’ha perdut alguna pel camí?
Les emissores van per temporades radiofòniques, i també hi té a veure els governs que hi hagi en cada moment al s municipis. Durant aquests anys han passat pel programa i ja no hi són Ràdio Sant Cebrià i Ona Malgrat. I també Ràdio Calella Televisió, que va marxar i ara ha tronat amb molta força.

Quin paper hi juga cada emissora dins el projecte?
El més destacat és que, més enllà del que ens ofereix La Xarxa, cal posar en valor l’esforç que fa cada emissora perquè un periodista dediqui el seu temps en aquest programa. La implicació de tots els integrants de l’equip és brutal, independentment de la capacitat de cada emissora. I el millor de tot és que el projecte s’elabora conjuntament, és compartit.

Ona Maresme és un format que va més enllà del km 0 municipalista”

Què ha generat Ona Maresme per la comarca?
El programa ha unit comunicativament el territori, i ofereix una realitat conjunta de la comarca. I té molt valor tenint en compte les dificultats que té el Maresme com a comarca, ja que d’una punta a l’altra hi ha una distància d’una hora i mitja. I a més, mancomunar l’actualitat entre emissores locals és una aposta rendible. L’essència és oferir una mirada comarcal contínuament, i mantenir viva la flama cultural i social del Maresme.

Quins són els inconvenients que han tingut durant aquestes primeres temporades?
Hi ha un inconvenient, que és la presencialitat. És a dir, cadascú treballa des de la seva pròpia emissora, no ens veiem les cares, només ens escoltem! Això fa que hi hagi d’haver una complicitat molt gran entre els integrants de l’equip, entre altres coses perquè durant el programa no ens trepitgem, i que tot funcioni com un rellotge. I sí, funciona.

Tenint en compte la manca de recursos humans, tècnics i logístics que tenen les emissores municipals, Ona Maresme és un format de present i de futur per garantir la viabilitat del món comunicatiu local?
És un format que va més enllà del km 0 municipalista, que s’obre a la comarca. Aquest programa fa que es comparteixi un seguit d’informacions que són d’interès per als oients de totes les emissores associades. I és més, que els continguts s’ofereixin a les xarxes socials fa que hi hagi temes que es viralitzen.

El programa supera la barrera de l’FM?
Sí, és un magazín molt adaptat a la nova realitat digital i tecnològica. A més del programa per l’FM, té continuïtat a les xarxes socials, perquè també oferim continguts audiovisuals. Així, hi ha temes d’actualitat que acaben tenint més repercussió al cap d’unes hores de l’emissió en directe del programa. Els continguts ja estan pensats perquè vagin més enllà de la ràdio convencional. I tenen molta més volada, així.

LaXarxa+ ha sorgit com una plataforma que ha de convertir-se en l’aparador de comunicació local al món.
Aquesta nova plataforma ens permet acabar de vestir el contingut, és l’embolcall del contingut que ja s’emet en els mitjans locals. És una plataforma que dona moltes oportunitats, especialment la de donar a conèixer els diferents mitjans d’arreu del país des de qualsevol punt del territori.

Ona Maresme hi té cabuda?
Sí, de fet Ona Maresme és un exemple de com La Xarxa vol interactuar en aquesta nova plataforma. Precisament, més enllà de les dues hores de ràdio diàries, el contingut multimèdia que generem és un mirall per a futures produccions de La Xarxa. A partir del setembre vinent, des d’Ona Maresme crearem uns continguts exclusius per ser emesos per la plataforma de La Xarxa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram