La Junta Electoral Provincial de Barcelona ha ordenat que TV3 i Catalunya Ràdio deixin d’utilitzar termes com exili i exiliats durant el període electoral a l’hora referir-se a les persones que han hagut de marxar del país a causa dels procediments judicials contra l’independentisme (ja sigui per l’1-O o el Tsunami Democràtic). D’aquesta manera, estima parcialment la denúncia presentada per Ciutadans.

La resolució assenyala que aquest tipus d’expressions “incompleix els principis de neutralitat informativa exigibles als mitjans de titularitat pública en període electoral, i afavoreix determinats posicionaments en detriment d’altres”.

Així doncs, la Junta insta la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a què els seus espais informatius no emprin aquests termes per referir-se a les persones exiliades, ja que “poden generar confusió i no respecten els principis de pluralisme i igualtat”.

Antecedents

No és el primer cop que la Junta Electoral (la provincial o central) prohibeix l’ús dels termes exili i exiliats, entre altres expressions. Ho va fer per primer cop de cara a les eleccions al Parlament de desembre de 2017, i hi va tornar en les generals d’abril i novembre de 2019, en les municipals de maig del mateix any, o en les catalanes de febrer de 2021.

Els professionals ho qualifiquen de “censura”

Els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio consideren que la resolució és un “acte de censura que no respecta ni la llibertat d’expressió ni la llibertat de premsa”. En un comunicat conjunt, defensen que empren correctament el terme exili, tal com el defineixen els diccionaris de la majoria de llengües: “Expatriació, voluntària o forçosa, especialment per motius polítics”, diu el de l’Institut d’Estudis Catalans.

“Rebutgem rotundament aquesta nova ingerència de la justícia en la nostra feina. Nosaltres treballem sota criteris professionals i periodístics, i mai per acontentar cap partit polític”, afirmen els consells professionals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram