La Universitat Pompeu Fabra ha endegat una nova modalitat formativa, la microcredencial, que s’estrena amb Periodisme en zones de conflicte i entorns hostils. La voluntat és aportar noves eines coneixements, tant a periodistes que ja hagin cobert conflictes i vulguin tenir més preparació per fer-ho, com als que vulguin introduir-se en aquest camp.

El curs comptarà amb professionals de la informació amb experiència en aquest camp, com Txell Feixas, Manel Alías, Lluís Caelles, Antoni Batista, Anna Surinyach o Marc Marginedas. També hi participaran experts en ciberseguretat, dret internacional o sensibilització cultural, a més de professionals mèdics o de cossos de seguretat.

Aquesta microcredencial sobre periodisme en zones de conflicte “ve d’una necessitat de la professió, perquè malauradament hi ha molts conflictes oberts al món propers a la nostra realitat, com el d’Ucraïna o Gaza, i també es generen situacions de risc al propi país, per exemple en aldarulls o conflictes en manifestacions”, apunta Marcel Mauri, director acadèmic del curs i del grau en Periodisme de la UPF.

Albert Mercadé, codirector d’Els matins de TV3, és el director formatiu de la microquedencial. El periodista destaca que és “és una formació inèdita a Catalunya i en català”, i que s’ha dissenyat tenint en compte les que ja existeixen en altres cultures periodístiques i disciplines professionals, especialment als Estats Units i al Regne Unit, i també alguns cursos d’àmbit estatal.

Cinc eixos temàtics

Periodisme en zones de conflicte i entorns hostils s’impartirà entre octubre i desembre de 2024 i comptarà amb 20 places. El període de preinscripció restarà obert fins al 4 setembre.

Els continguts del curs es divideixen en cinc eixos temàtics: periodisme i comunicació; seguretat; medicina; geopolítica, i conscienciació cultural. L’estudi combinarà la teoria i la pràctica, i es realitzaran simulacions de situacions d’estrès en zones de conflicte.

La Universitat Pompeu Fabra explica que la nova modalitat microcredencial compta amb tres atributs que la diferencien de la resta de l’oferta acadèmica: la curta durada, la flexibilitat i l’orientació cap a la recapacitació professional o el desenvolupament personal. Periodisme en zones de conflicte i entorns hostils és la primera microcredencial de les que la UPF té previst posar en marxa a partir del curs vinent, vinculades a diferents disciplines.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram