El Consell de la Informació de Catalunya considera que l’activitat de la marca 8tv a les xarxes socials després del tancament de la cadena l’octubre de 2023 provoca “confusió” en l’audiència i dificulta diferenciar entre “entre el que són veritablement mitjans de comunicació i el que són plataformes de desinformació i de difusió de continguts tòxics”. Per al CIC, els continguts que comparteix 8tv formarien part del segon grup.

El pronunciament de l’organisme es produeix en la resolució d’una queixa per una piulada de 8tv, ja que entén que és una capçalera reconeguda per la ciutadania com a mitjà d’informació, i per tant els seus continguts s’han de valorar d’acord als criteris del Codi Deontològic del periodisme.

En la seva anàlisi, el CIC constata que 8tv actua amb “l’aparença” d’un mitjà de comunicació, aprofitant una cadena reconeguda que va emetre a la TDT amb aquesta nomenclatura entre 2006 i 2023 (i amb altres noms des de 2001). També subratlla que actualment “no queda clar qui és el responsable final dels missatges que es difonen a través de les xarxes i que molt sovint s’emmarquen el que podríem anomenar discurs xenòfob i racista”.

8tv va vulnerar la deontologia

La plataforma Verificat va presentar una queixa per una piulada de 8tv realitzada el passat 9 d’abril. “ERC subvenciona els comptes de Twitter @veri_fi_cat i @Veridic_info amb 322.500 €. Aquests comptes es dediquen a desacreditar altres partits polítics i a titllar de ‘racista’ qualsevol comentari crític contra la immigració”, deia el tuit, que es va fer viral i va generar molts comentaris difamatoris, segons s’argumentava en la denúncia.

En el seu moment, Verificat va rebatre 8tv amb un fil també a la xarxa X on explicava les seves vies de finançament i els codis emprats per garantir la neutralitat i la independència.

El CIC va intentar contactar amb 8tv per demanar al·legacions, però sense èxit: l’únic correu electrònic operatiu trobat era del digital Principal, i la petició no ha rebut cap resposta.

Després de la seva anàlisi, el Consell considera que 8tv va atribuir la subvenció al partit que governa i no a l’administració pública; no va diferenciar adequadament les dues plataformes de verificació, i va denunciar pràctiques abusives sense proves.

Així doncs, el CIC conclou que 8tv va vulnerar els criteris 1 (Informar de manera acurada i precisa) i 2 (Evitar perjudicis per informacions sense prou fonament) del Codi Deontològic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram