El Jutjat ha desestimat la demanda per plagi presentada pels promotors d’Operación Triunfo, Josep Maria Mainat i Toni Cruz, contra la productora d’Eufòria, Veranda Media, i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

La magistrada argumenta que no s’ha aportat “cap prova” sobre l’autoria del format d’OT, informa l’ACN. En la resolució assenyala que ni Mainat ni Cruz van inscriure el format al registre de la propietat i tampoc consten com a autors en la bíblia del talent show.

Segons la jutgessa, no hi ha “cap prova o indici que permeti considerar que es tracta d’una obra ideada o creada” per Mainat i Cruz, i tampoc consta “en quins percentatges” n’haurien estat autors. La sentència es pot recórrer.

En la demanda, Josep Maria Mainat i Toni Cruz argumentaven que Eufòria tenia “massa similituds” Operación Triunfo, i reclamaven una indemnització de 25.000 euros per a cadascun.

En el judici, celebrat a principis de mes, Veranda i la CCMA van defensar que ambdós programes eren gèneres diferents. En la vista, tres de quatre pèrits van negar que formessin part del mateix gènere, ja que OT és una barreja entre un reality show i un talent show, mentre que Eufòria només seria un talent show.

Mainat i Cruz no estaven legitimats per demandar Eufòria

La magistrada conclou que no hi ha “legitimació activa pels demandats” i desestima el cas “sense entrar en altres qüestions controvertides”, com l’originalitat del format OT o el concepte de plagi.

Per una banda, la sentència rebutja que es pugui considerar que Josep Maria Mainat i Toni Cruz siguin els “creadors” d’OT, perquè en tot moments se’ls ha conegut com a “productors del programa i executius de Gestmusic”.

A més, estableix que la cessionària exclusiva de tots els drets d’OT és Gestmusic Endemol i no Reset Creatius (la productora que Mainat i Cruz van crear el 2012 després de vendre Gestmusic). En aquest sentit, assenyala que “no consta” cap reserva de drets d’autor en els dos contractes de llicències entre les empreses. Així doncs, entén que només Gestmusic Endemol estava legitimada per demandar Eufòria per plagi.

La productora d’‘Eufòria’ rebat l’acusació de plagi
Mainat i Cruz demanden ‘Eufòria’ per plagiar ‘Operación Triunfo’
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram