Laura Bertran, Laura Borràs, Mateu Pons, Pere Aragonès i Òscar Escuder (foto: Plataforma per la Llengua).

Ràdio Arrels ha guanyat la novena edició del Premis Martí Gasull i Roig atorgat per Plataforma per la Llengua en reconeixement a l’exemplaritat a la tasca de defensa i promoció de la llengua catalana.

Mateu Pons, president de l’Associació Arrels, i Laura Bertran, periodista de l’emissora nord-catalana, van ser els encarregats de recollir el guardó de la mà del president Pere Aragonès, en un acte celebrat dilluns al vespre al Teatre Poliorama de Barcelona.

Pons va posar en valor el compromís de Ràdio Arrels amb el català en els seus 40 anys d’existència, i va recalcar que l’emissora ha mantingut un equilibri “complicat però necessari” entre el aquest compromís i la qualitat: “Ràdio Arrels no és només una ràdio en català, sinó una ràdio amb programes excel·lents”, va ressaltar.

Ràdio Arrels ha estat premiada per votació popular amb la participació de més de 6.700 persones. Els altres finalistes eren el diari dBalears i la cooperativa garrotxina La Fageda. La dotació del guardó és de 3.000 euros.

Durant l’acte també es va lliurar el Premi Especial del Jurat al pedagog Joaquim Arenas, en reconeixement de tota una vida lligada a la defensa del català i per haver estat un dels artífexs de la immersió lingüística.

Escuder reclama audiovisual en català

En la gala, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, va reclamar a les administracions que optin per polítiques lingüístiques globals, decidides, desacomplexades i efectives, i va defensar que per fer-ho possible és necessària la implicació de totes les administracions.

Per a Escuder, les polítiques s’han de dirigir especialment a la infància i la joventut, perquè són “el futur de la llengua”, i han de fer-ho a través de l’ensenyament i el lleure. En aquest sentit, va subratllar que l’escola és fonamental “per a la cohesió social i per garantir la màxima igualtat d’oportunitats per a tothom”, però és insuficient si no hi ha videojocs ni audiovisual en català.