La CIBA de Santa Coloma de Gramenet i l’Observatori Cultura de Gènere han posat en marxa la convocatòria de la cinquena edició del Premi de Periodisme Feminista María Luz Morales.

El guardó atorgarà un primer premi (dotat amb 2.000 euros) i un accèssit (1.000 euros) a sengles treballs breus en suport paper, digital o en qualsevol llenguatge audiovisual (vídeos, webdocs, podcasts, etc.) que versin sobre l’apoderament de les dones i els feminismes en qualsevol dels seus vessants.

Els treballs han d’haver estat publicats o difosos durant el 2021 i poden estar en qualsevol de les llengües de l’Estat. Les convocants tenen especial interès a premiar treballs originals que facin propostes en clau positiva i amb visió de futur.

El termini per presentar treballs finalitza el 10 de juny. L’acte de lliurament està previst el 29 de juny a La CIBA (espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet).

Antecedents

La primera edició del premi el va guanyar la sociòloga i escriptora Patrícia Soley-Beltran, per l’article Política eres tú, publicat a El País Semanal, mentre que l’accèssit es va atorgar al reportatge multimèdia Burkina Faso: las abuelas solares, de Benoît Cros, publicat a eldiario.es.

En la segona edició el guardó se’l va endur Marina Subirats, per l’article Les raons d’Antígona, publicat a l’Ara, i l’accèssit va ser per al reportatge Ellas toman la palabra, de les periodistes Raquel Quílez i Virginai Hernández i el fotògraf Javier Nadales, publicat a El Mundo.

La tercera edició del premi el va guanyar Cristina Fallarás per l’article Femenino funeral: el lamentable recuento de las mujeres asesinadas durante 2017, publicat a Público, i l’accèssit es va concedir a Emanuela Zuccalà pel documental multimèdia Crossing the river. Mujeres africanas en lucha contra la mortalidad materna, publicat a l’espai Planeta futuro del web d’El País.

L’any passat el premi es va concedir a Najat El Hachmi per l’article d’opinió Confinadas de por vida, publicat al diari El País, i l’accèssit a Sara Borrella pel reportatge multimèdia #PerAquíNoPassem, publicat a la Directa.

María Luz Morales

El guardó, impulsat el 2015, ret homenatge a la periodista i escriptora María Luz Morales (La Corunya, 1889 – Barcelona, 1980), la primera dona que va dirigir un diari a l’Estat, La Vanguardia.

Amb l’esclat de la Guerra Civil i la fugida a l’exili d’Agustí Calvet ‘Gaziel’, el comitè obrer que va assumir el control del diari va nomenar com a directora l’única dona de la redacció, tasca que Morales va acceptar de manera provisional i va exercir des de l’agost de 1936 a febrer de 1937.