Foto: Quim Miró

Eduard Pujol i Bonell (Martorell, 1969) és una de les cares noves de la programació de 8tv. Torna a escena copresentant –amb Elisabet Cortiles– Fax, els dissabtes a les 22 h, analitzant l’actualitat política, econòmica i social. Llicenciat en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona, va iniciar-se a Ràdio Martorell. Després de treballar a Cadena SER Lleida, va fer el salt a Catalunya Ràdio. Va dirigir Barça TV i RAC1, i el 2017 va fer el salt a la política com a diputat al Parlament per Junts per Catalunya, on va desenvolupar les funcions de portaveu del grup. La tardor de 2020 va haver de renunciar al seu escó de diputat. En el darrer any, ha exercit de cap de comunicació de la marca DiR. A Comunicació 21, Pujol torna més il·lusionat que mai davant de la càmera per retrobar-se amb la professió.

Com es gesta el teu aterratge a 8tv?
La meva incorporació anava lligada a la direcció del nou projecte de Ràdio 8, però el projecte es va ajornar. El mateix Nicola Pedrazzoli em va proposar dirigir un programa d’anàlisi política que ha acabat sent el Fax.

Quin Eduard Pujol veurem en la tornada a l’escena periodística?
Amb els mateixos ulls, però amb molta més experiència. Hi ha una cosa que no ha canviat en mi: la mateixa facilitat de verb, que a vegades m’allargo massa quan parlo i tothom em retreu [somriu]. Si soc capaç de centrar-me en l’objecte de l’entrevista, d’aprofitar el bagatge i l’experiència acumulades, i d’estar enamorat del mitjà, del micròfon i de la càmera, la cosa pot anar molt bé.

Què t’atrau del projecte del Fax?
Quan tens una certa edat i una maduresa hi ha un seguit de preguntes que ja no et fa mandra fer. Tothom tenim una pregunta al cap, i acostumem a fer les entrevistes farcides d’altres preguntes per una manca d’atreviment a l’hora de preguntar aquella qüestió que tens al cap. Al Fax farem la pregunta i moltes altres. Amb educació i valentia, tenint en compte que preguntar no és ofendre. Per tant, amb el bagatge professional acumulat, el Fax m’arriba en el moment més oportú.

El teu mitjà original sempre ha estat la ràdio, excepte l’etapa a Barça TV presentant l’informatiu d’actualitat blaugrana. Què suposa retrobar-te amb un mitjà com la televisió?
Sempre he tingut una relació de sentir-me seduït per la màgia de la televisió, tenint en compte que és més complexa i que has de jugar amb més factors. Aquí, però, compto amb un equip al darrere.

“La meva incorporació anava lligada a la direcció del nou projecte de Ràdio 8, però el projecte es va ajornar”

En aquest equip Elisabet Cortiles serà la teva mà dreta com a copresentadora. Per què la tries?
A Cortiles la conec de l’etapa a Barça TV, és una periodista de primera línia, com va demostrar en els programes de més audiència a Colòmbia. En aquests anys ha sumat molta experiència professional i vaig visualitzar que seria una persona amb qui em podria entendre molt bé. Em sedueix el seu vessant de mantenir una fermesa davant la càmera i té un perfil periodístic molt interessant.

Quin paper tindreu tots dos?
Depèn dels convidats i de les situacions del programa. No busquem un hiperlideratge, crear dues personalitats oposades. Busquem entendre’ns i, sobretot, saber explotar les qualitats de cadascú.

El nom del programa, Fax, és provocador.
Quan vam començar a explicar que des de 8tv faríem un programa d’anàlisi política els dissabtes a la nit, ens deien: “així serà com el FAQS?”. Aleshores vam creure que la manera més senzilla i entenedora és que el nom fos Fax de 8tv. És una picada d’ullet al que durant aquests últims anys ha estat el programa de referència els dissabtes a la nit a la televisió pública catalana.

Entrevistes i tertúlia, com a receptes del Fax de 8tv?
Un programa amb entrevistes i amb tertúlia s’adapta molt a donar valor a la paraula i no només a la imatge. I aquí volem donar valor a tot plegat, d’una manera senzilla i agradable per a l’espectador. Perquè discutir no és barallar-se, barallar-se és una altra cosa.

“A Catalunya tenim ràdio pública i privada per molts anys. Esperant, això sí, que un dia arribi la tercera en discòrdia, que ha de ser Ràdio 8”

Tems que al Fax de 8tv s’aixequi la mateixa polseguera que generava el FAQS de TV3?
Repreguntar a un convidat al FAQS de TV3 i no repreguntar a un altre determinat convidat podia acabar convertint-se en una pregunta parlamentària. En aquest cas, el periodista ni treu ni posa, simplement veu en aquell moment repreguntar. Però tenia conseqüències: el periodista podia acabar donant explicacions en seu parlamentària d’una cosa tan normal com és fer la teva feina. Aquests eren els peatges que tenia el FAQS de TV3. En canvi, a 8tv, quan hàgim de repreguntar és perquè el convidat no dona la resposta, i per això voldrem trobar-la, encara que sigui una ganyota. Repreguntar és una actitud que anirà lligada al Fax de 8tv.

La diferència és que un mitjà és públic i l’altre privat.
Sí, i jo em sento protegidíssim pel propietari de la cadena. Per preguntar i repreguntar. I és més, ja avanço que al Fax hi té cabuda tothom. Si algú no vol ser-hi és perquè no té nassos de sotmetre’s a la pregunta o a les preguntes que li formulem des del Fax.

Foto: Quim Miró

El bagatge acumulat en la teva etapa política també serà un valor afegit a l’hora de codirigir el Fax?
De la mateixa manera que l’experiència en la direcció de Barça TV em va ajudar a ser director de RAC1 i els anys de la ràdio van servir-me en l’etapa política. Hi ha aprenentatges que són molt generals i que has de ser capaç d’aplicar-los en aspectes més concrets. El bagatge que tinc dels últims 20 anys és d’una intensitat màxima i ara m’ajudarà en aquest nou repte televisiu.

En aquesta segona temporada de 8tv des que Petrazzoli va convertir-se en propietari, el projecte ha incorporat moltes cares contrastades. Què pot aportar 8tv?
Té un llistat de professionals de molta vàlua, i crec que entre tots podrem seguir fent créixer la cadena. Personalment em fa molta il·lusió tornar a treballar amb Vicent Sanchis. Estic convençut que se’n parlarà molt de 8tv.

Tot i que ja fa cinc anys que vas marxar de can Godó, segueixes sent un oient fidel de RAC1?
[Somriu] La ràdio és una companya insubstituïble i que sempre m’acompanya. I sí, escolto RAC1, en soc oient com també de la ràdio.

“Repreguntar és una actitud que anirà lligada al Fax de 8tv”

El lideratge de RAC1 a Catalunya va per llarg, tot i la nova aposta de Catalunya Ràdio?
És un lideratge molt sòlid, perquè té professionals molt potents. I això no treu mèrit a l’aposta de Catalunya Ràdio, amb periodistes com Laura Rosel, que té ràdio per donar i per vendre. Catalunya Ràdio és un transatlàntic i no seria just no donar-hi el valor que mereixen.

La ràdio catalana viu el seu moment més dolç?
Sí, el més rellevant a Catalunya és que es fa molt bona ràdio i que ha sabut incorporar una noció de ritme que la ràdio a l’Estat no ha incorporat. Tenim ràdio pública i privada per molts anys. Esperant, això sí, que un dia arribi la tercera en discòrdia, que ha de ser Ràdio 8.

El darrer projecte professional abans d’acceptar la proposta de 8tv va ser dirigir la comunicació d’una marca tan nostrada com el DiR. Què en vas aprendre?
El DiR em va permetre enllaçar el que sempre he fet al llarg de la meva vida professional: en les empreses on he treballat (inclosa la política) tot el que fas és perquè la gent visqui millor i, per tant, generes una felicitat i una fidelitat que són compartides. Com és el cas de la ràdio, el futbol i la política.

El teu pas per la política et va generar felicitat?
D’això ja en parlarem més endavant en una altra entrevista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram