Ángeles Durán es presenta a la reelecció com a presidenta de l’Associació de Periodistes de les Illes Balears, un càrrec que ocupa des de fa quatre anys. Aquest és un dels punts més rellevants de l’assemblea general ordinària virtual que l’APIB ha fixat per al 7 d’octubre.

Durán es presenta encapçalant una candidatura àmplia i representativa del sector a les Balears. La presidenta de l’APIB explica a Comunicació 21 que “hi ha tres aspectes rellevants de la candidatura: aplega representants de tots els mitjans –premsa escrita, ràdio, televisió, digital, agència, educació superior i mitjana–, integra professionals de les tres illes –Mallorca, Menorca, Eivissa-Formentera– i compleix els requisits de paritat”.

A més de Durán, la candidatura la formen Albert Salas (vicepresident primer), Manuel Aguilera (vicepresident segon), Álex Cortés (secretari), Alberto Lliteras (tresorer) i com a vocals Marieta Roig, Vanesa Orti, Antonio Sánchez Grao, Guillermo Esteban, Cristina Sastre, Victoria Pellicer, Blanca Pou, Bernat Company i Marta Sánchez Pascual. Els associats hauran de ratificar la candidatura en l’assemblea.

Amb els deures fets

L’actual junta directiva de l’APIB afronta l’assemblea amb la feina feta amb escreix. “Fruit de la gestió dels últims quatre anys, l’associació està més forta que mai. Està creixent, té projectes i genera confiança. Compta amb el suport de la professió i d’altres sectors de la societat balear. Sense això, l’APIB no seria la mateixa”, diu Durán.

Amb els números a la mà, l’APIB ha passat de poc més d’una desena d’associats a apropar-se al centenar. Durán subratlla que “volem que els professionals s’associïn a l’APIB per fer força des de l’associació i per a la professió”. I afegeix que “la quota de 50 euros anuals de l’APIB és la més baixa de tot l’Estat”. A més de formació continuada gratuïta i d’una borsa de treball, l’APIB també ofereix un seguit de descomptes als seus associats.

Entre els projectes més rellevants destaquen la posada en marxa del concurs de redacció escolar –el lliurament de premis serà el proper 5 d’octubre al Centre Cultural Sa Nostra–; una festa solidària on els beneficis es dediquen a finançar una beca de cooperació internacional d’una ONG balear, o el Premi de Periodisme de l’APIB, que suma cinc edicions i s’ha consolidat entre els certàmens del sector a l’Estat espanyol. Tot i la pandèmia, en la darrera edició s’han presentat una cinquantena d’aspirants i el jurat donarà a conèixer els guanyadors durant el mes d’octubre.

Un dels projectes que té previst impulsar l’APIB properament és un pla per promoure la lectura de premsa entre els joves i lluitar contra les notícies falses. El projecte consistirà en el pagament d’una subscripció trimestral a un diari digital d’àmbit balear. Inicialment el projecte comptava amb el suport de la Direcció General de Joventut del Govern de les Illes Balears, però l’APIB ho acabarà posant en marxa amb suport privat.