Des del 29 de juny s’ha posat en marxa el canvi de freqüències de la TDT en algunes poblacions d’Eivissa i Mallorca en el marc de la segona fase del segon dividend digital. Els usuaris afectats hauran de resintonitzar els seus televisors i adaptar els seus sistemes d’antena col·lectiva.

Els centres emissors afectats a Mallorca són Cala Sant Vicenç i Port des Canonge, amb afectacions a prop de mig miler de persones, i a Eivissa el de Sant Miquel, amb unes 200 persones afectades.

La primera fase del procés va finalitzar a principis de març amb l’apagada de les antigues freqüències de TDT en diferents municipis de tot l’Estat. La segona fase és per a les àrees geogràfiques que tenen una dependència tecnològica d’altres que ja han fet el procés en la primera.

Inicialment la segona fase havia de finalitzar el 30 de juny, però a causa de l’estat d’alarma per la crisi sanitària del coronavirus s’ha posposat fins al 31 d’octubre.

Les llars afectades poden sol·licitar ajudes públiques en cas que hagin d’adaptar instal·lacions de recepció del senyal. Es poden demanar en línia fins al 30 de setembre de 2020.

El segon dividend digital es fa per alliberar la franja entre les freqüències 694 i 790 MHz de l’espectre radioelèctric, per tal que les operadores de telecomunicacions impulsin el desenvolupament de la banda ampla i la cinquena generació de comunicacions mòbils. Així doncs, les televisions que emeten en aquella franja s’han hagut de traslladar a la de 470-694 MHz.