“Rússia. Bombardeja. Ucraïna.”, la portada de Nóvaia Gazeta del 25 de febrer.

El diari independent rus Nóvaia Gazeta ha suspès temporalment la seva publicació (tant en paper com digital) fins que s’acabi la guerra, o tal com han hagut d’escriure, fins al final de “l’operació especial al territori d’Ucraïna”.

El mitjà, crític amb el govern de Vladímir Putin, ha pres la decisió després de rebre dues advertències del Roskomnazor, el regulador rus de les comunicacions. “Si rebem una tercera advertència ens podrien retirar la llicència, i això suposaria la nostra desaparició”, va justificar la cap de comunicació del rotatiu, Nadezhda Prusenkova.

Nóvaia Gazeta està dirigit per Dmitri Muràtov, que l’any passat va guanyar el Premi Nobel de la Pau juntament amb la periodista filipina Maria Ressa. La setmana passada, Muràtov va anunciar que subhastaria la medalla i donaria els diners al Fons de Refugiats d’Ucraïna. “Volem compartir el premi amb els refugiats, els ferits i els nens que necessiten tractament”, va assenyalar, tot demanant la fi dels combats, l’obertura de corredors humanitaris i l’intercanvi de presoners.

Nóvaia Gazeta va néixer el 1993, i des d’aleshores sis dels seus periodistes han estat assassinats, entre els quals Anna Politkóvskaia.