El periodista grec Kostas Vasevanis, editor del setmanari Hot Doc, ha estat guardonat amb la setena edició del Premi Internacional Julio Anguita Parrado per la seva “lluita valent i independent contra la corrupció al cor d’Europa”.

Vaxevanis va saltar a les pàgines dels mitjans internacionals quan va ser detingut per violar la llei de protecció de dades, després de publicar l’anomenada Llista Lagarde amb 2.059 ciutadans grecs que presumptament haurien evadit il·legalment diners a comptes bancaris de Suïssa. Malgrat va ser absolt pel tribunal, la Fiscalia va presentar un recurs d’apel·lació. El nou judici serà el 6 de juny.

El jurat destaca del periodista grec “el seu exemple a l’exercir un periodisme compromès i arriscat, enfrontant-se a les estructures de poder, en un context de vulnerabilitat personal i professional, i en un moment de greus tensions econòmiques i socials tant a Grècia com a la resta d’Europa”.

El premi, dotat amb 2.500 euros, s’atorgarà a Còrdova el 7 d’abril, coincidint amb el desè aniversari de la mort a Iraq el periodista Julio Anguita Parrado.


El jurat estava format per Mercedes Gallego (Vocento), Montserrat Domínguez (El Huffintong Post), Antonio García Ferreras (La Sexta), el degà de la Facultat de Comunicació de Sevilla, Antonio Checa; el professor Octavio Salazar (Universitat de Còrdova) i Juan Antonio Anguita Parrado, germà del periodista que dóna nom al guardó.