El Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les ha ajornat unes setmanes la decisió sobre l’extradició de Julian Assange als Estats Units. Més concretament, ha estimat parcialment el recurs presentat pel fundador de WikiLeaks i ha acceptat revisar si se li permet presentar una nova apel·lació contra la decisió del Govern britànic d’extradir-lo.

Els jutges han considerat que hi havia “possibilitats reals” que a Assange se li vulneressin els drets humans. Per això, ha donat tres setmanes a les autoritats dels EUA perquè presentin “garanties satisfactòries” en cas d’extradició. En concret, que Assange es podrà acollir a l’esmena de la Constitució que protegeix la llibertat de premsa, tindrà un judici just, i no serà condemnat a mort.

El Tribunal ha fixat el 20 de maig per tornar a valorar l’extradició. Si en aquesta data els EUA no han aportat les garanties sol·licitades, permetrà que Assange presenti una nova apel·lació. Si es donen les garanties, les parts podran presentar noves observacions abans que els jutges prenguin la decisió sobre si autoritzen l’apel·lació.

Stella Assange, dona del fundador de WikiLeaks, ha criticat la resolució. “El que ha fet el Tribunal és convidar a una intervenció política dels EUA i a enviar una carta dient que tot està bé”, ha apuntat.

12 anys tancat

Les autoritats dels Estats Units acusen Julian Assange de 17 delictes contra la llei d’espionatge i la seguretat nacional i un per frau i abús informàtic, pel seu paper en obtenir i publicar documents militars i diplomàtics secrets el 2010.

La filtració de WikiLeaks, batejada com a Cablegate, va treure a la llum 251.000 documents del Departament d’Estat dels EUA que destapaven “casos de corrupció, escàndols diplomàtics i afers d’espionatge a escala internacional”.

Actualment, Julian Assange porta gairebé cinc anys a la presó de màxima seguretat de Belmarsh. Anteriorment havia estat set anys refugiat a l’ambaixada de l’Equador a Londres, fins que se li va retirar l’asil i va ser detingut.

El gener de 2021, el Tribunal Penal Central d’Anglaterra va rebutjar l’extradició pels seus problemes de salut mental, al considerar que podrien agreujar-se en un règim d’aïllament. El desembre del mateix any, però, el Tribunal d’Apel·lació va revocar la decisió amb l’argument que les autoritats dels EUA havien aportat garanties que Assange rebria un tracte adequat, i el juny de 2022 l’extradició va rebre el vistiplau del Govern britànic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram