La UNESCO ha confirmat la mort de nou professionals de la informació en acte de servei entre el dissabte 7 d’octubre (quan es va iniciar una nova escalada en el conflicte entre Israel i Palestina arran de l’atac de Hamàs i la rèplica del Govern de Benjamin Netanyahu) i el dimarts 17. Una xifra que, admet, podria augmentar, ja que encara està examinant altres informes.

“És un balanç dramàtic. Mai abans, en un conflicte recent, la professió no havia hagut de pagar un preu tan alt en tan poc temps”, lamentava aquest dimarts Audrey Azoulay, directora general de la UNESCO. “Faig una crida als actors regionals i internacionals perquè prenguin mesures immediates que assegurin el respecte al dret internacional humanitari. En cap cas no s’ha d’atemptar contra els periodistes, sinó que a més és responsabilitat de tots els implicats garantir que puguin continuar exercint la seva professió amb seguretat i independència”, afegia.

L’organisme recorda que el dret internacional humanitari estableix que periodistes, professionals dels mitjans de comunicació i personal relacionat que cobreixen situacions de conflicte han de ser tractats i protegits com a civils. La Resolució del Consell de Seguretat de l’ONU també indica que els equips i instal·lacions dels mitjans es consideren béns civils, i com a tals no han de ser objecte d’atacs ni de represàlies, excepte si són considerats objectius militars.

“En temps de guerra, la tasca periodística és absolutament vital. Permet que la població afectada accedeixi a informació fiable i essencial que pot ser crucial per a la seva seguretat. També contribueix a informar la comunitat internacional sobre la realitat de la situació en el terreny”, remarca Azoulay.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram